1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Rosatom: Suomeen ydinvoimala valkovenäläisellä laatutyöllä

Valko-Venäjällä vieraileva Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirijenko kehuu valkovenäläistä laatua. Hän sanoo yhtiön olevan valmis käyttämään valkovenäläisiä ammattilaisia, kun Rosatom rakentaa ydinvoimaloita kolmansiin maihin. Kirijenko kehuu isännilleen yhtiön voittaneen tarjouskilpailun Suomeen rakennettavasta ydinvoimalasta.

Venäläisen Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirijenko vierailee Valko-Venäjällä, minne rakennetaan maan ensimmäistä ydinvoimalaa.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Kirijenko mainitsi valkovenäläisille isännilleen, että Rosatom on viime viikolla allekirjoittanut Unkarin kanssa sopimuksen kahdesta ydinvoimalayksiköstä ja että Venäjä voitti joulukuussa tarjouskilpailun yksikön rakentamisesta Suomeen.

– Valko-Venäjän laatu, kuri ja asenne työhön on sellainen, että yhteistyö on mahdollista.  Olemme valmiita ottamaan ammattimaisia valkovenäläisiä organisaatiota rakentamaan ydinvoimaloita kolmansiin maihin.

Kirijenko ylistää valkovenäläistä rakenteilla olevaa ydinvoimalayksikköä moderniksi ja luotettavaksi.

– Jos vastaavanlainen olisi ollut Fukushiman ydinvoimalassa, Japani olisi voinut välttää nykyisenlaisen tilanteen, sanoi Kirijenko viitaten vuoden 2011 tsunamin aiheuttamaan ydinvoimalaonnettomuuteen.

Rosatomilla on ulkomailla useita ydinvoimalahankkeita Valko-Venäjän lisäksi muun muassa Turkissa, Armeniassa, Bangladeshissa, Vietnamissa ja Suomen Pyhäjoella.