1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Järjestö: 85 rikkainta omistaa saman verran kuin 3,5 miljardia köyhää

Pian Davosissa kokoustava Maailman talousfoorumi on varoittanut, että tuloerokuilu on pahin maailmanlaajuinen uhka tänä vuonna.

Maailman 85 rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin 3,5 miljardia köyhintä ihmistä eli puolet kaikista maapallon asukkaista, kertoo hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam tuoreessa raportissaan. Järjestö arvioi epätasa-arvon seurauksien olevan turmiolliset.

– Maailman rikkaimmat ihmiset ovat muovanneet lait haluamikseen, Oxfam varoittaa.

Oxfam otti asian esille nyt, kun Maailman talousfoorumi kokoontuu jälleen vuosikokoukseensa Davosiin Sveitsiin 22.–25. tammikuuta. Taloudellinen epätasa-arvo on ollut otsikoissa ympäri maailmaa: Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on luvannut puuttua tuloeroihin, Kiinassa maan johto on yrittänyt suitsia eliitin luontoisetuja ja Saksassa tehtiin päätös vähimmäispalkasta.  

– Rikkaat ovat viime vuosikymmeninä saaneet aikaan muun muassa veroparatiisit, alhaisen verotuksen suurille tuloille ja leikkaukset julkisiin palveluihin, Oxfam listaa.

Oxfamin raportin mukaan 1970-luvun lopulta lähtien varakkaiden veroprosentteja on pudotettu 29 maassa niistä 30 valtiosta, joista tietoja on olemassa.

– Rikkaat siis sekä ansaitsevat enemmän kuin ennen ja lisäksi maksavat varoistaan vähemmän veroja kuin ennen, järjestö selventää.

Talousfoorumi puolestaan varoitti viime viikolla, että rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on pahin maailmanlaajuinen uhka tänä vuonna.

– Pitkäaikainen tuloerokuilu aiheuttaa mitä todennäköisimmin vakavaa tuhoa vuosikymmenen aikana, foorumi varoitti raportissaan.

Aiheesta on tarkoitus keskustella myös ylihuomenna alkavassa kokouksessa.