Ylen kirjeenvaihtaja Kiovassa: Ellei sopua löydy, liikehdintä leviää eri puolille Ukrainaa

Valtiojohtoon tyytymättömien ihmisten joukko on kirjava. Osa mielenosoittajista on aggressiivisia.

Ulkomaat
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi Ukrainan kriisiä Yle Uutisille maanantaina. Raikin mukaan maan johdon ja opposition työryhmän on vaikea purkaa sisäpoliittista umpisolmua.

Ukrainan presidenttiä Viktor Janukovitshia vastustavat mielenosoittajat ovat edelleen asemissa maan pääkaupungissa Kiovassa, ja ihmisten määrä on kasvanut, kertoo Kiovasta Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

– Savupommit ja polttopullot lentelevät. Tänne on rakennettu myös katapultti, jolla mielenosoittajat lennättävät kiviä päin poliisia, kiviä on irrotettu katukiveyksestä, Manninen kertoo.

Liikkeellä ovat oppositioon pettyneet ihmiset.

– Maidanilla ovat rauhanomaiset mielenosoittajat ja sivukaduilla aggressiivisemmat, Manninen kuvailee.

Neuvottelut maan johdon ja opposition välillä alkoivat tänään maanantaina puolelta päivin. Presidentti Viktor Janukovitsh ei itse ollut paikalla. Osapuolia edustavalla, nyt neuvottelevalla työryhmällä ei ole koko kansan tukea, mutta siltä odotetaan paljon:

– Sillä on ratkaisun avaimet käsissään. Ellei jonkinlaiseen sopuun päästä, liikehdintä on omiaan leviämään koko maahan, Manninen arvioi.

Ukrainan mielenosoitukset alkoivat presidentin torjuttua yhteistyön EU:n kanssa. Sittemmin tilanne on vain vaikeutunut: maan parlamentti hyväksyi viime torstaina tiukennuksia lakeihin koskien mielenosoituksia. Vakavimmissa arvioissa Ukrainasta pelätään tulevan Valko-Venäjän diktatuurin kaltainen tai maan pelätään jakautuvan kahtia.