Tiedotusvälineet: Uusi raportti voi todistaa Syyrian sotarikosten laajuuden

The Guardian ja uutiskanava CNN ovat saaneet haltuunsa raportin, joka perustuu Syyriasta loikanneen sotilaskuvaajan vuotamaan valtavaan valokuva-aineistoon.

Pommien nostattama savupilvi Darayan kaupungin yllä Syyriassa tiistaina 7. tammikuuta. Kuva: Fadi Dirani / AFP / Lehtikuva

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon väitetyistä laajamittaisista sotarikoksista on tihkunut julkisuuteen uutta tietoa.

Sanomalehti The Guardian ja uutiskanava CNN ovat saaneet haltuunsa raportin, jonka väitetään sisältävän todisteita jopa tuhansien pidätettyjen henkilöiden systemaattisesta kidutuksesta ja surmaamisesta Syyrian joukkojen toimesta.

31-sivuisen raportin ovat laatineet kolme Jugoslavian ja Sierra Leonen sotarikostuomioistuinten entistä syyttäjää. Tiedotusvälineiden mukaan he ovat analysoineet laajaa valokuva-aineistoa ja muita tietoja, jotka ovat peräisin Syyrian hallinnon riveistä loikanneelta valokuvaajalta.

Sotilaspoliisina Syyriassa toiminut valokuvaaja salakuljetti muistitikuilla maasta tuhansia ottamiaan valokuvia, jotka esittävät Syyrian joukkojen pidättämiä ja surmaamia ihmisiä. Uhrien kerrotaan olleen kiinniotettuina maaliskuun 2011 ja elokuun 2013 välisenä aikana.

The Guardianin ja CNN:n mukaan tutkijat haastattelivat valokuvien ottajaa kolmessa eri istunnossa ja päätyivät siihen, että hänen tarinansa on uskottava. Raportti on tarkoitus luovuttaa YK:n, useiden eri maiden ja ihmisoikeusryhmien haltuun.

Yhdysvallat liittolaisineen on syyttänyt Bashar al-Assadia sotarikoksista omaa kansaansa kohtaan. Assad puolestaan on kiistänyt jyrkästi tällaiset väitteet.

Sierra Leonen tuomioistuimen entisenä pääsyyttäjänä toiminut Sir Desmond de Silva toteaa The Guardianin haastattelussa, että nyt esiin tullut aineisto muodostaa "savuavan aseen", jollaista ei tätä ennen ole ollut olemassa.