Ylen kirjeenvaihtaja Kiovan yössä: Erikoisjoukkojen rynnäkkö epäonnistui

Mielenosoittajat pysyvät kadulla. Yhteenotoissa on yöllä loukkaantunut kymmeniä ihmisiä, raportoi Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Marja Manninen Kiovasta.

Ulkomaat
Savukranaatti on juuri räjähtänyt väkijoukon läheisyydessä.
Savukranaatti tai ilotulite räjähti mielenosoittajien läheisyydessä.Vasily Maximov / AFP
Ilotulite räjähtää mellakoijien ja poliisien välissä.

Ukrainan sisäministeriön erikoisyksikkö Berkut on tehnyt rynnäkön mielenosoittajia vastaan yöllä Kiovassa. Mielenosoittajia ei kuitenkaan onnistuttu häätämään Grushevskin kadulta.

Rynnäkkö tapahtui vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun maan presidentti Viktor Janukovits oli vedonnut kansaan, ettei väkivaltaa käytettäisi. Erikoisjoukot eivät kuitenkaan aloita hyökkäystä ilman erillisiä määräyksiä.

Erikoisjoukot rikkoivat mielenosoittajien rakentaman katapultin, jolla oli singottu kiviä poliisia kohti. Yhteenotoissa on yön aikana loukkaantunut kymmeniä ihmisiä.

Berkutin rynnäkkö alkoi kahden jälkeen yöllä. Mielenosoittajia kohti ammuttiin kyynelkaasukranaatteja ja kumiluoteja. Mielenosoittajat aloittivat vastaiskun, jonka jälkeen erikoisjoukot vetäytyivät aiempiin asemiinsa Kiovan Dynamon edustalla Grushevskin kadulla.

Tilanne Kiovassa on edelleen erittäin jännittynyt. Polttopullot räjähtelevät, ilmassa on runsaasti savua ja meteli on kova, sillä mielenosoittajat rummuttavat puukepeillä kaikkea mahdollista metallista.

Mielenosoittajat: "Ei ole muutakaan keinoa"

Ukrainan johtoa vastustavat mielenosoittajat ovat yrittäneet päästä mellakkapoliisin saartorenkaan läpi sunnuntaista alkaen osoittaakseen mieltä maan hallintorakennusten edustalla. Mielenosoittajat ovat heitelleet poliiseja kivillä ja Molotovin cocktaileilla ja poliisi on vastannut muun muassa kyynelkaasukranaateilla ja kumiluodeilla.

– He kohtelevat meitä kuin terroristeja, sanoi kypärään ja maastopukuun sonnustautunut mielenosoittaja Ivan Slatinko. Me taistelemme heti vastaan siksi, että asiamme on oikea, hän jatkaa, presidentin on erottava.

Slatinkon mukaan erikoisjoukot ovat ampuneet kumiluodeilla mielenosoittajia päähän ja kymmeniä on loukkaantunut. Maanantaina alkaneisiin korkean tason neuvotteluihin valtiojohdon ja opposition välillä Slatinko ei usko. Emme neuvottele terroristien kanssa, hän sanoo.

– Eihän kivien heittely poliisia kohti ole oikein, myöntää toista yötä vastarintaan osallistunut Roman, mutta ryhdyin tähän, kun meillä ei ole enää muuta keinoa vaikuttaa asioihin.

Ukrainan laajimmat mielenosoitukset sitten oranssivallankumouksen alkoivat lähes kaksi kuukautta sitten, kun pitkään valmisteltu yhteistyösopimus Euroopan unionin kanssa kaatui. EU-mielisten protestit ovat keränneet erityisesti Kiovan Maidan aukiolle jopa satoja tuhansia mielenosoittajia.

Protestien taustalla on myös yleinen tyytymättömyys maan nykyjohtoon, talouden heikkenemiseen ja kasvavaan korruptioon.

Marja Manninen, Yle Uutiset, Kiova