Jurtin suosio kasvaa - raha hyvä kannustin viljelijöille

Sokerijuurikkaan viljely kiinnostaa taas kantahämäläisviljelijöitä. Suomen ainoan sokerinvalmistajan Sucros Oy:n maatalousjohtaja Matti Kukkola kertoo, että vastikään järjestetyssä sokerijuurikastilaisuudessa oli mukana reilu tusina uutta viljelykanditaattia. Yhtensä syynä kiinnostukseen kasvuun on se, että jurtin kannattavuus viljaan verrattuna on parantunut lähivuosina.

sokerijuurikas
Kauhakuormaaja kauhoo sokerijuurikkaita pellolla.
Yle

Tänä vuonna ollaan viljelijähankinnassa selvästi viime vuotta edellä, arvioi Matti Kukkola.

- Vuodelle 2013 me saatiin 14 uutta viljelijää Kanta-Hämeeseen ja viljelijöitä oli viime kesänä 78 eli kymmenkunta enemmän kuin edelliskesänä. Nyt näyttäisi siltä, että mielenkiintoa on myös Hämeessä ja uskon, että suurinpiirtein sinne samoihin lukemiin päädytään.

- Suurin kannustin on se, että syksyn aikana viljojen hinnat ovat aika merkittävästi laskeneet ja kun juurikkaan hinnat ovat parantuneet tässä parin kolmen vuoden aikana ja ollaan nyt ihan hyvällä tasolla, niin juurikkaan kannattavuus viljaan verrattuna on tietysti parantunut viime vuosien aikana. Kyllä se raha on tässä paras kannustin viljelijälle.

Sokerijuurikassato oli viime vuonna erittäin hyvä. Maatalousjohtaja Matti Kukkolan mukaan valtakunnan parhaat sokerisadot saatiin Hämeessä, joka on yksi Suomen perinteisistä juurikkaan viljelyalueista.

Juurikkaan viljelyala romahti maakunnassa 1990-luvun lopulla, jolloin Turengin sokeritehdas lopetti toimintansa, ja vuoden 2006 tietämillä, jolloin lakkautettiin Salon sokeritehdas.