Professori: Ulkopuolinen tuki Syyrian sodalle on saatava loppumaan

Suomalaisprofessori pitää valitettavana, että Iranin kutsu Syyrian rauhanneuvotteluihin peruttiin, sillä Iranin rooli Syyrian sisällissodassa on merkittävä. Syyrian oppositiota edustavat neuvotteluissa ulkomailla toimivat järjestöt, eivät maan sisällä taistelevat ryhmittymät.

Hannu Juusola
Syyrian rauhanneuvottelujen on määrä päästä käyntiin vihdoin huomenna Sveitsissä. Väkivallasta raportoidaan kuitenkin päivittäin, eikä asetelma ole millään tavoin helppo. Professori Hannu Juusola kertoi Aamu-tv:ssä millaisia odotuksia neuvotteluille voi asettaa.

YK perui viime yönä Iranin kutsun Syyrian rauhankonferenssiin, joiden on tarkoitus alkaa keskiviikkona Sveitsin Montreux'ssa. Helsingin yliopiston professori Hannu Juusolan mukaan tämä on takaisku rauhankonferenssille, sillä Iranin rooli on ollut merkittävä itse Syyrian sodassa ja sen tukemisessa.

– Iranin läsnäolo neuvotteluissa olisi ollut potentiaalisesti hyvin hedelmällistä, Juusola arvioi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Juusola ei usko, että mitään nopeaa ratkaisua Syyrian sisällissotaan on olemassa. Sodan eri ryhmittymät pitävät hallinnassaan eri alueita ja ovat siten saaneet myös bisneksen kukoistamaan kyseisillä alueilla.

– Mitä pidempään konflikti on jatkunut, sitä enemmän tähän on tullut mukaan ulkopuolisia tukijoita, joilla on omat intressinsä. Iso osa näistä taistelujoukoista, jotka siellä ovat niin osin seuraavat sitten ulkopuolisten tukijoiden intressejä, Juusola sanoi.

Juusola kuvaa Syyrian tilannetta hajaantuneeksi ja hyvin voimakkaasti pirstoutuneeksi, mikä on tyypillistä pitkittyneelle sisällissodalle.

Sotatalous on monille tuottoisaa ja siksi osa esimerkiksi kapinallisryhmistä ei ole edes valmis lopettamaan sotaa, sillä se tietäisi tulojen menetyksiä. Kauppakohteina on kaikki mahdollinen – ruuasta lähtien.

– Tämä on tyypillistä sisällissodissa. Olennaista olisi saada sponsorit yhteen ja heidän keskenään sitten jonkin näköinen hyväksyntä siitä, että nyt riittää, Juusola totesi.

Professori pitää tärkeänä, että ulkopuolinen tuki tällaiselle toiminnalle saadaan loppumaan.

– Se on keskeinen edellytys sille, että Syyrian konflikti saadaan loppumaan. Mutta helppoa se ei ole.

Lähes kolme vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan aikana on kuollut yli 100 000 ihmistä ja yli kaksi miljoonaa on paennut maasta.