1. yle.fi
  2. Uutiset

Tähtitaivas alkaa olla kevätkuosissa

Näinä iltoina taivaalta voi paljain silminkin nähdä Siriuksen, joka pysyy ihasteltavana kevättalven ajan. Taivaalta voi tavoittaa myös muun muassa Jupiterin, Marsin ja komeetta Lovejoyn.

Kotimaan uutiset
Sihteeri Jani Silvennoinen esittelee venäläistä kaukoputkea, joka on peräisin 1980- ja 1990-lukujen taitteesta.
Seulasten sihteeri Jani Silvennoinen esittelee venäläistä kaukoputkea Jakokosken tähtitornilla.YLE / Janne Ahjopalo

Pimeät ja pilvettömät pakkasillat ovat ihanteellisia tähtien tarkasteluun. Moni on ihastellut viime viikolla öitä valaissutta täysikuuta, mutta näinä päivinä taivaalla on muutakin nähtävää.

- Jupiter on pitkin vuotta loistanut taivaalla. Jopa kiikarilla voi erottaa Jupiterista neljä suurinta kuuta. Jupiter on helppo löytää, koska se on tällä hetkellä kuun jälkeen kirkkain kohde taivaalla, kuvailee tähtiharrastajain yhdistys Seulasten sihteeri Jani Silvennoinen.

- Jupiterin lisäksi näyttäytyy aamuyön taivaalla Mars. Se on helppo tunnistaa punaisen värinsä ansiosta, Silvennoinen jatkaa.

Taivaalta voi nähdä myös Siriuksen, joka näyttää väreilevän. Sirius itsessään tosin on vakaa ja väreily tai vilkkuminen aiheutuu ilmakehästä. Silvennoinen kertoo, että moni on ihmetellen kysynyt, mikä tuo vilkkuva kohde on. Öiseltä taivaalta voi löytää myös liikettä.

- Esimerkiksi aamuyöllä on näkyvissä komeetta Lovejoy, joka sijaitsee Herkules-nimisen tähdistön alapuolella ja liikkuu alaspäin, Silvennoinen kertoo.

Häntä kiinnostaa koko komeetta, mutta erityisesti siitä irtoava pyrstö.

- Komeettoja aina silloin tällöin tulee näkyviin. Yleensä kerran vuoteen ja saattaa tulla ihan yllätyskomeettojakin. Nykyään nuo automaattiset tähtitaivaan etsijäputket löytävät komeetat, mutta joskus ihmisetkin ovat niitä löytäneet, Silvennoinen valaisee.

Tavallinen maapallon tallaajakin oppii tähtitaivaan peruskuviot

Tähtiharrastusta aloittelevalle Silvennoinen antaa joitakin vinkkejä.

Kannattaa lähteä helpoista tähtikuvioista, kuten nyt keväällä näkyvästä Orionin tähdistöstä.

Jani Silvennoinen

- Jos hankkii kaukoputken, niin kannattaa lähteä helpoista tähtikuvioista, kuten nyt keväällä näkyvästä Orionin tähdistöstä. Se on tiimalasin muotoinen. Sitten korkealla taivaalla on W:n muotoinen Kassiopeia.

Otava ja Pohjantähti ovat kohteita, joiden löytäminen on usein kulkenut perimätietona isilta pojille.

- Otava kuuluu Ison Karhun tähdistöön ja Otavan kahdesta päätytähdestä kun lähtee suoraan ylös, löytää Pohjantähden. Se taas kuuluu Pienen Karhun tähdistöön.

Tämä vuosi pimennysten osalta erikoinen Suomessa.

- Tänä vuonna Suomessa ei näy yhtään pimennystä. Muualla maailmassa on kaksi auringon- ja kaksi kuunpimennystä. On matkustettava Amerikka-Australia -linjalle, jos niitä haluaa ihastella, Silvennoinen sanoo.

Jos haluaa nähdä taivaallisia asioita tarkemmin, siihen on Pohjois-Karjalassa oiva mahdollisuus Jakokosken tähtitornilla Kontiolahdella. Tähtitorni ja sen kaksi kaukoputkea ovat silloisen Joensuun yliopiston, Kontiolahden kunnan ja Seulasten yhteisponnistus. Seulaset on jo 15 vuoden ajan järjestänyt tähtitornilla näytäntöjä, joihin kaikki halukkaat voivat tulla.

- Maaliskuun lopulle pidämme yleisönäytäntöjä tiistaisin kello 19-21. Lisäksi järjestämme ryhmänäytäntöjä esimerkiksi koululaisryhmille ja yrityksille, Silvennoinen kertoo.

Lue seuraavaksi