Venäjä: Iranin jättäminen pois Syyria-kokouksesta on virhe, mutta ei katastrofi

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon perui Syyrian hallitusta tukevan Iranin kutsun maanantaina.

Kuva: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Iranin jättäminen pois Syyrian rauhanneuvotteluista on virhe, mutta ei katastrofi.

Lavrov totesi tiedotustilaisuudessaan, että Venäjä on aina tukenut ajatusta, jonka mukaan rauhankokoukseen tulisi osallistua kaikkien niiden ulkopuolisten toimijoiden, joilla on vaikutusvaltaa Syyrian tilanteeseen. Iran tukee Syyrian hallitusta maan sisällissodassa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon perui maanantaina Iranin kutsun. Sitä ennen Iranin YK-lähettiläs oli sanonut, ettei maa osallistu neuvotteluihin, jos sen täytyy hyväksyä Geneven julkilausuma, joka pyrkii luomaan Syyriaan väliaikaishallinnon.

Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi arvioi tiistaina maan televisiolle, että rauhanneuvottelujen onnistumismahdollisuudet ilman Iranin osallistumista eivät ole kovinkaan suuret. Iranin ulkoministeriön edustaja pitää Iranin kutsun perumista valitettavana ja arvioi, että YK:n pääsihteeri teki sen valtavan paineen alla. Hän sanoo, että Iran odottaa Banin kertovan perumisen todelliset syyt.

Syyrian oppositio uhkasi vetäytyä neuvotteluista Iranin osallistumisen vuoksi. Pian kutsun perumisen jälkeen oppositio ilmoitti osallistuvansa neuvotteluihin.

Myös Yhdysvallat vastusti voimakkaasti Iranin osallistumista ja sanoi pitävänsä ehtona, että maa tukee väliaikaishallituksen muodostamista Syyrian nykyisen hallituksen tilalle.

Rauhanneuvottelujen on määrä alkaa keskiviikkona Sveitsin Montreux'ssa.