1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Kun laitoshoito päättyy 18 vuoden iässä, on aika paljon elämää vielä edessä"

Lastensuojelu-uutisointi on monesti negatiivista, vaikka positiivisiakin asioita alalla tapahtuu, sanoo kasvatusjohtaja Ville Nisonen Kurikasta. Hän pelkää uutisten sävyn nostavan uusien asiakkaiden yhteydenottokynnystä. Alueelliset lastensuojelupäivät järjestetään Seinäjoella tiistaina ja keskiviikkona.

Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoella tiistaina ja keskiviikkona kokoontuvat alueelliset lastensuojelupäivät kokoavat alan ammattilaiset ajankohtaisten asioiden äärelle. Esille nousevat muun muassa kumppanuus lastensuojelun näkökulmasta ja alan moniammatillinen yhteistyö.

– Kumppanuus siten, että kuinka lasten biologisten perheiden kanssa saadaan aikaan hyvä yhteistyö, joka tukee nuorta ja nuoren kehitystä. Sekä miten saadaan nuoren ääni kuuluville, sanoo kasvatusjohtaja Ville Nisonen erityisnuorisokoti Nummelasta Kurikasta.

– Moniammatillinen yhteistyökään ei ole vanha juttu, vaan sitä, miten perheet, lapset ja lasten kanssa eri verkostoissa työskentelevät ammattilaiset löytäisivät omat tonttinsa perheen elämästä, keskittyisivät lapseen ja miten saataisiin tehtyä lapsen paras ilman arvojärjestystä, Nisonen toteaa ja muistuttaa, että lapsen paras tulisi aina pohtia yksilöllisesti.

Mediallakin vastuu

Lastensuojelu on tasaiseen tahtiin esillä mediassa. Joskus varsin raflaavinkin otsikoin.

– Mediaa ajatellen mielestäni uutisointi on ollut negatiivista. Totta on, että ikäviä asioita tapahtuu ja on aina tapahtunut. Kaikkea ei voida välttää. Mutta jos lastensuojelu puuttuu, tulee kuraa ja jos ei puutu, siitä tulee kysymyksiä ja kuraa. Välimaastoon jää paljon asioita, joita ei käsitellä, Ville Nisonen sanoo.

– Oikeasti hyviä asioita tapahtuu ja perheet saavat apua sekä tukea lastensuojelusta. Tilanteet muuttuvat parempaan.

Uutisoinnissa kokemistaan ongelmista Nisonen pelkää aiheutuvan pulmia jatkossa.

– Jos ajatellaan, että toimiala on negatiivisen uutisoinnin valossa, se näyttäytyy sille. Pitää ajatella niin, että uskaltavatko tulevat asiakasperheet tämän uutisoinnin valossa ottaa yhteyttä. Nämähän ovat tukitoimia, Nisonen pohtii.

Elämää edessä

Ville Nisosen mukaan lastensuojelu on kehittynyt hyvään suuntaan. Hän sanoo, että toimialalla pakkotoimenpiteet ovat jääneet varjoon ja yksilöllisyyden korostaminen on lisääntynyt. Nisosen mukaan tulevaisuuden tavoite on saada tukea tarvitsevat lapset sijoitettua sijaisperheisiin. Hän muistuttaa, että tavallinen perhe-elämä ja tavalliset jutut ovat kaikkien lasten ja nuorten toiveena.

– Lapset ja nuoret eivät ole se paperipinkka, missä on heidän epäonnistunut historiansa. He itse toivovat normaalia kohtelua, Nisonen sanoo.

– Täytyy muistaa, että kun laitoshoito päättyy noin 18 vuoden iässä, siinä on aika paljon elämää vielä edessä.