Hyppää sisältöön

Risikko: Potilaan osallisuutta vahvistettava vakuutuskäsittelyssä

Vakuutuslääkärijärjestelmää kehittävä työryhmä ehdottaa muun muassa vakuutuslääkäreiden ja hoitavien lääkäreiden välisen tiedonkulun parantamista. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mielestä myös potilaan osallisuutta asiansa käsittelyssä olisi lisättävä. Oikeutta vakuutetuille yhdistys jätti esitykseen eriävän mielipiteen.

Paula Risikko. Kuva: Yle

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) pitää tärkeänä potilaan osallisuuden lisäämistä sosiaalivakuutusasioiden käsittelyssä. Risikon mukaan osallisuutta voitaisiin parantaa esimerkiksi suullisten käsittelyjen lisäämisellä muutoksenhakuelimissä.

Suullisten käsittelyjen lisääminen sisältyy vakuutusjärjestelmää kehittävän työryhmän tänään tiistaina julkistamiin ehdotuksiin.

Ministeri Risikko on tyytyväinen myös siihen, että lakiin kirjataan päätösten perustelu.

– Jos ei ole kunnolla perusteltu päätöstä, niin herää epäilys miksi tämä hylättiin, ministeri kertoo.

Hänen mukaansa kyse on jopa ihmisten oikeustajun koettelusta.

Työryhmä esittää myös hoitavan lääkärin ja vakuutuslaitoksen välisen tiedonkulun parantamista. Esimerkiksi lääkärilausuntojen laatua olisi parannettava, jotta vakuutuslaitosten käyttämät asiantuntijalääkärit saisivat hoitavilta lääkäreiltä enemmän tietoa hakijan terveydentilasta.

Myös hoitavien lääkäreiden olisi työryhmän mielestä saatava enemmän tietoa vakuutuslääketieteestä, johon nojaten vakuutuslääkärit antavat vakuutuspäätöksiä pohjustavat lausuntonsa.

Oikeutta vakuutetuille yhdistys ei ole tyytyväinen

Työryhmän ehdotuksiin jätti eriävän mielipiteen Oikeutta vakuutetuille yhdistys. Yhdistys vaatii järjestelmältä suurempaa läpinäkyvyyttä ja muun muassa sitä, että vakuutuslääkärin olisi aina myös tavattava etuuden hakija henkilökohtaisesti ennen päätöstä.

– En usko, että olennaista muutosta parempaa vieläkään tapahtuu, sanoo Oikeutta vakuutetuille ry:n puheenjohtaja Hannu Kukkonen.

Kukkosen mukaan vieläkin jää paljon salailun kaltaista ilmapiiriä vakuutusjärjestelmän ympärille.

– Potilas ei saa käytännössä edelleenkään tietää niitä tosiasiallisia syitä, minkä takia hänen vaatimukset tai häntä hoitaneiden lääkäreiden vaatimukset ja esityksen on hylätty, Kukkonen huomauttaa.

Ylen A-Studio kertoi ennakkotietojen perusteella jo maanantaina, että työryhmän keskeisin ehdotus koskee sosiaalivakuutuksen etuuspäätösten perusteluja. Ehdotuksen mukaan vakuutuslääkäreiden olisi laadittava perustellut kannanottonsa kirjallisina. Jos etuutta ei myönnetä, päätökseen olisi kirjattava mitkä asiat ovat vaikuttaneet arviointiin ja mitä johtopäätöksiä niiden perusteella on tehty.