1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikaselvitys Seinäjoen ja Jalasjärven kuntajaosta käyntiin

Seinäjoen ja Jalasjärven kuntajakoselvitystä tehdään ennätyksiä hipovalla pikavauhdilla. Selvityksen toimeksiantaja valtiovarainministeriö kiirehtii mahdollista liitosta jo ensi vuoden vaihteeseen, vaikka Jalasjärvi ehkä toivoisi toisin ja tutkii myös Kurikan suuntaa.

Kuva: Olli Koski / Yle

Valtiovarainministeriön toimeksipanema Seinäjoen ja Jalasjärven välinen kuntajakoselvitys on pyörähtänyt käyntiin tänään. Kuntajakoselvittäjäksi valitut Janne Antikainen ja Eero Laesterä istuvat tänään tiistaina ensimmäistä päivää nokikkain kuntien edustajien kanssa.

Selvitystä tehdään poikkeuksellisen nopealla aikataululla, sillä valmista pitäisi olla jo helmikuun loppuun mennessä. Nyt tutkitaan ensisijassa edellytykset palvelujen turvaamiseen.

Selvityksen taustaksi on jo paljon pohjatyötä edellisestä selvityksestä, mutta tämän kertainen selvitys ei silti pohjaudu viime vuotiseen Seinäjoki-Jalasjärvi-Kurikka -selvitykseen.

– Pohjana toimii valtiovarainministeriön viime syksynä tekemä selvitys Jalasjärven taloudesta ja peruspalveluista, kertoo Janne Antikainen.

Eero Laesterä aloitti toisena selvittäjänä

Valtiovarainministeriö on selvityksen takana Jalasjärven kriisikuntamenettelyn takia. Selvityksen tekijöitä on nyt siis kaksi. Antikainen vastasi viime vuonna tehdystä kolmen kunnan selvityksestä, ja nyt Antikainen sai kaverikseen hallintotieteiden tohtorin Eero Laesterän. Toista selvittäjää kaivattiin erityisesti Jalasjärvellä, jotta edellisen selvityksen johtopäätökset eivät painaisi liikaa.

Antikainen iloitsee selvitystoveristaan ja uskoo Laesterän tuovan selvitykseen talousosaamista ja tukea analyysointiin.

– On se hieno saada talousguru selvityskaveriksi, toteaa Antikainen.

Laesterä pitää selvitystä ennätysnopeana ja arvelee, että tällaista ei ole tehty kuin ehkä kerran itä-Suomessa Lappeenranta-Ylämaa -selvityksessä.

– Mielenkiintoinen haaste ja siksi kai otinkin tämän vastaan, vaikka onkin "itsemurha-aikataulu", luonnehtii Laesterä.

Kuntalaisia kuullaan tälläkin kerralla

Aikataulu on nopea yhdestä syystä.

– Jos liitokseen aiotaan 2015 vuoden alusta, päätökset pitää tehdä kunnissa jo kevään aikana. Keskustelulle on aikaa maaliskuu, päätökset kunnissa huhtikuussa ja valtioneuvostossa kesäkuussa, kertoo Antikainen.

Selvitys kuulostaa ministeriön tilaamalta pakkoliitosselvitykseltä, mutta myös kuntalaisia kuullaan. Samalla tavoin istutaan kuntalaisiltoihin kuin edellisessäkin selvityksessä. Tämä tapahtuu todennäköisesti helmikuun alkupuolella (10.2.).

Lopullinen päätöksenteko on kuitenkin valtioneuvoston käsissä. Jos kuntien päätökset liitoksesta ovat negatiivisia, valtioneuvosto voi päättää myös toisin. Tärkein kriteeri ovat palvelut ja kuntien elinvoima.

Jalasjärvi on tiukassa tilanteessa, mutta haluaa myös itse vaikuttaa vahvasti kohtaloonsa. Samaan aikaan on käynnistynyt Jalasjärvi ja Kurikka -selvitys, jota kunnat tekevät omasta aloitteestaan. Selvitys käynnistyi tammikuun puolivälissä.