Virtuaaliraha vauhdissa – käyttäjämäärä kasvaa Suomessakin riskeistä huolimatta

Epävirallista netin virtuaalivaluuttaa bitcoinia käyttää arviolta jopa 20 000 suomalaista. Virtuaalivaluuttaa voi ostaa vaikka euroilla ja sillä voi tehdä ostoksia parissa kymmenessä paikassa Suomessa, mutta moni uskoo nettiyhteisön valuutan yleistyvän nopeasti.

talous
irtuaaliraha-automaatti
Yle

Omaa virtuaalirahaa voi ostaa useista nettipalveluista, mutta myös automaatista Helsingin keskustassa.

Kännykän sähköinen lompakko automaatin lukijaan, perinteiset eurot koneeseen ja bitcoinit omalle tilille. Mutta miksi virtuaalirahaa tarvitaan, miksi vanhat kunnon eurot eivät riitä?

– Suurin juttu bitcoinissa on se, että se ei ole inflatorinen. Keskuspankit voivat printata rahaa vapaasti, mutta bitcoinia ei voi printata, sanoo Bittirahan toimitusjohtaja Henry Brade.

Välityspalkkiosta bisnestä

Braden pari vuotta sitten perustama Bittiraha-yhtiö välittää euroja bitcoineiksi ja takaisin. Yhtiö keräsi välityspalkkioista 50 000 euron liikevaihdon. Yhtiössä on neljä työntekijää. Kaikkiaan rahaa vaihdettiin palvelun kautta runsas kaksi miljoonaa euroa viime kuussa.

Toisin kuin luottokortilla, virtuaalivaluutalla voi maksaa nimettömänä – maksu ei kulje minkään pankin kautta. Bitcoin toimii missä tahansa maailmassa kaupassa, joka kelpuuttaa valuutan. Suomessa tällaisia liikkeitä on vasta parikymmentä.

Bitcoinien määrä on rajoitettu, joten kysynnän kasvaessa sen arvon pitäisi nousta. Monelle bitcoin onkin pelkkä sijoituskohde. Sen arvo on lyhyen historian aikana noussut, mutta myös heilahdellut rajusti.

"Lottopaperi"

Pohjoismaisen osakevälittäjä Nordnetin tekemän kyselyn mukaan 11 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut sijoittamaan bitcoiniin.

Nordnetin Suomen-johtaja Niklas Odenwall kehottaa kuitenkin malttiin.

– Sen hinnoittelu on todella vaikeaa, sillä ei ole vaihtokurssia fiat-valuuttaan, yleisesti hyväksyttyyn valuuttaan. Kyllä se on enemmän lottopaperi, Odenwall tiivistää.

Pankkijärjestelmistä riippumaton valuutta on riskeistään huolimatta löytänyt Suomessa Braden arvion mukaan 20 000 käyttäjää. Hänen mukaansa kasvu myös jatkuu nopeana.

– Jos kasvu jatkuu niin kuin uskon, voidaan puhua jostain moninkertaisesta käyttäjämäärästä. Ehkä tämän vuoden lopussa voi olla 50 000 käyttäjää tai enemmän, Brade arvioi.

Virtuaalihaastajia riittää

Keskuspankeista riippumattomia ylikansallisia virtuaalivaluuttoja on muitakin, esimerkiksi dogecoin ja litecoin. Odenwall odottaa jollekin niistä vahvistuvaa tulevaisuutta.

Virtuaalivaluutalla on monia etuja varsinaisiin valuuttoihin verrattuna. Pankeista riippumaton, käyttäjien keskenään valvoma valuutta ylittää valtio- ja valuuttarajat. Lisäksi maksuista ei mene siirtomaksuja pankeille tai luottokorttiyhtiöille.

– Joko bitcoin tai joku sen haastaja tulee varmasti ottamaan markkinaa, Odenwall uskoo.

Toisaalta bitcoinin luottamusta nakertaa juuri valvonnan puute: korvausta on turha hakea, jos rahat katoavat maksunvälittäjän järjestelmästä.