Pakkasella kaupataan toppavaatteita ja uudenvuodenlupauksilla suksia

Lauha alkutalvi ja vesisateinen joulukuu eivät ole toppavaatekauppaa jouduttaneet. Tammikuun pakkasilla toppavaatteitakin ostetaan, ja myös suksia menee nyt kaupaksi, vaikka hiihtokelit eivät vielä parhaat mahdolliset ole olleetkaan. Uudenvuodenlupaukset näkyvät myös välinekaupassa.

Kotimaa
Ulkolämpömittari.
Ilkka Kemppinen / Yle

Sotkamon Intersportista kauppias Seppo Piipponen kertoo, että kulunut talvi on ollut haastava toppavaatekaupassa lauhan kelin vuoksi. Pakkasten saapuminen onkin näkynyt välittömästi paksumman topan ja lämpimämpien vaatteiden myynnissä positiivisesti.

– Alkukausi oli haastava ja se näkyi myynnissä, mutta tämän hetken tilanne näyttää ihan hyvältä.

Luistimet ovat Piipposen mukaan lähteneet asiakkaiden mukaan normaalia tahtia, mutta suksimyynnissä keli on näkynyt.

– Ensin oli vesisade ja sitten pakkanen, mutta nyt suksea on myyty ihan joka päivä. Ihmiset luottavat siihen, että kunnolliset hiihtokelit tulevat vielä ja tässä on monta kuukautta aikaa hiihtää.

Murtomaasuksia urheiluvälinekaupassa
YLE / Juha Kokkala

Tammikuu on elämäntaparemonttien ja lupausten aikaa. Piipponen arvioi, että tämä näkyy urheiluliikkeessä ainakin jonkin verran.

– Normaalistikin tammikuussa myydään enemmän. Ehkä siinä jonkin verran on sellaista ostajaa, joka on päättänyt, että nyt vaihdetaan tyyliä ja otetaan reippaat elämäntavat käyttöön, Piipponen naurahtaa.

"Ihminen käyttäytyy kelin mukaan"

Suomussalmella Ämmän Erä-Urheilusta kauppias Marjut Korhonen kertoo, että heillä suksia ja suksipaketteja meni lauhallakin jaksolla, mutta pakkasten tultua suksikauppa rauhoittui.

– Tosin koulujen hiihto- ja luistelukauden alkaminen näkyy aina myynnissä. Jos koulussa on hiihtoa ja kamppeet ovat jääneet pieneksi, niin usein ostetaan uudet – harva jättää liikuntatunteja koulun välineiden varaan.

Toppavaatteita kaupassa.
YLE / Kalle Heikkinen

Toppavaatekauppaa pakkaset sen sijaan vauhdittivat.

– Lauhan joulukuun vuoksi moni on voinut myös jättää ostosten tekemisen alennusmyynteihin. Mutta ihminen käyttäytyy kelin mukaan: kun pakkaset alkavat, on toppahousut ja -takit hankittava, Korhonen selvittää.

Korhonen kuitenkin huomauttaa, että tässä vaiheessa kokoja voi olla vaikea löytää, sillä alennusmyynnit alkoivat jo vuoden vaihteessa.

– Toisaalta ihmiset ovat tottuneet siihen, että tammikuun puolivälin jälkeen ei ole samanlaista valinnanvaraa kuin alkutalvesta. Toppavaatetta ei enää tilata lisää vaan nyt tulevat kevätkamppeet, vaikka pakkaset jatkuvatkin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus