1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vanhusten muisti temppuilee, koska "kovalevy" on täynnä

Nuorten on helpompi etsiä tietoja aivojensa sopukoista, sillä muistivarastoissa on paljon tyhjää tilaa. Vanhempien ihmisten aivojen hyllytila on puolestaan täyttynyt vuosikymmenten mittaan kerääntyneellä tiedolla niin täyteen, että tarvittavan asian löytäminen vie aikaa.

Ulkomaat
Mies muistelee
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Ikääntymisen myötä hidastuva muisti ei yleensä ole merkki henkisen suorituskyvyn taantumisesta, vaan viisauden karttumisesta. Saksalaistutkijoiden mukaan vanhusten muisti hidastuu, koska heidän "kovalevynsä" on niin täynnä, että tietojen noutaminen muistin sopukoista vie aikaa.

– Vanhusten aivot eivät heikkene, vaan pikemminkin käy päinvastoin. He yksinkertaisesti tietävät paljon enemmän, Tübingenin yliopiston tutkimusryhmään kuulunut Michael Ramscar sanoo.

Tübingenin yliopiston tutkijat testasivat asiaa ohjelmoimalla tietokoneen lukemaan ja oppimaan rajatun määrän uusia tietoja, sanoja ja käskyjä joka päivä, ja koettelivat sitten sen kognitiivista suorituskykyä.

Kun tietokonetta kuormitettiin vuosikymmenien mittaan kasautuvaa tietomäärää vastaavalla tavalla, totesivat tutkijat koneen suorituskyvyn vastaavan vanhusten kognitiivisia kykyjä. Tarvittavan tiedon kaivaminen esille suuren tietomäärän keskeltä vei enemmän aikaa kuin vasta täyttymässä olevan varaston perkaaminen. Ilman vuosikymmenten tietomassaa kone toimi kuten nuorten aivot.

– Tilannetta voi verrata siihen, että joku muistaa kuuden ihmisen syntymäpäivät oikein 99 prosentin tarkkuudella ja joku toinen 600 ihmisen syntymäpäivät 95 prosentin tarkkuudella. Se ei tarkoita sitä, että pienemmän osumatarkkuuden omaavalla olisi huonompi muisti, tutkijat havainnollistavat.

Muistitestit suosivat nuoria

Tutkijoiden mukaan osa muistin toimintaa selvittävistä testeistä saattaa tahattomasti suosia nuoria. Tällainen testi on muun muassa kahden toisiinsa liittymättömän sanan muistaminen. Tutkijoiden mukaan vanhemmat ihmiset pärjäävät tässä testissä nuoria huonommin sen vuoksi, että he ymmärtävät kieltä paremmin.

– Vanhusten on nähtävä enemmän vaivaa toisiinsa liittymättömien sanojen muistamiseksi, sillä nuorista poiketen he tietävät paljon eri sanojen suhteista, professori Harald Baayen selittää eroa testituloksissa The Daily Telegraph -sanomalehdessä.

Tutkijoiden mukaan tämä voi selittää myös sen, miksi vanhemmalla väellä on usein vaikeuksia erityisesti erikoisempien nimien muistamisessa.

Lue seuraavaksi