Heinolan kunnallispäättäjän pakolaisesitys: "Yritetään saada mahdollisimman hyviä ja terveitä"

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) on ehdottanut, että Heinola ottaisi sata kiintiöpakolaista paikatakseen asukasvajettaan. Heinolassa on kova tarve rikkoa 20 000 asukkaan raja, jotta kaupunki saisi jatkossakin järjestää omat perusterveydenhuollon palvelunsa.

Kotimaa
Timo Ihamäki valtuuston kokouksessa.
Heikki Ahonen / Yle

Heinolassa kaupunginvaltuuston ja asukaslukutoimikunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Timo Ihamäki on ehdottanut, että Heinola ottaisi 100 kiintiöpakolaista. Tarkoitus on paikata asukasvajetta.

Kaupunki haluaa rikkoa 20 000 asukkaan raja vuoden loppuun mennessä saadakseen jatkossakin järjestää itse perusterveydenhuollon palvelunsa.

Tällä hetkellä terveyspalveluiden järjestämisvastuita koskeva lakiehdotus on lausuntokierroksella ja tullee voimaan ensi vuoden alussa.

Totta kai me haluaisimme mieluummin suomalaisia, mutta meillä on nyt periaatteessa hätä kädessä.

Timo Ihamäki

- Pitäisi olla ehdottomasti 20 000 asukasta, ja meillä jää 20:ta asukasta vaille. Lukumäärä ratkaisee, joten yritämme saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia. Emme ole rajanneet, että niiden täytyisi olla syyrialaisia, mutta niitä on nyt joka tapauksessa saatavilla, sanoo Timo Ihamäki.

Hän myöntää, että humanitäärinen halu auttaa ei ole ratkaiseva tekijä kiintiöpakolaisesityksen taustalla.

- Totta kai haluaisimme mieluummin suomalaisia, mutta meillä on nyt periaatteessa hätä kädessä. Nyt pitäisi 20 000 saada täyteen, ja aikaa on vain vuosi. Sanon suoraan, että meillä on tämä tarkoitus. Totta kai yritämme antaa myös humanitäärisen avun, mutta en tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään.

Heinolan asukaslukutoimikunnan muut jäsenet irtisanoutuvat puheenjohtajan ehdotuksesta.