1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Paleltumaa pitää hoitaa hellästi

Paleltuma ei tule kello kaulassa, sen syntyyn vaikuttaa moni osatekijä. Paras keino välttää paleltuma on riittävä vaatetus ja ihon suojaaminen, pakkasvoiteita asiantuntija ei suosittele.

Kylmällä kelillä pitää kerrospukeutua ja suojata paljasta ihoa pakkaselta. Varsinkin korvat ja nenä jäätyvät helposti. Kuva: Derrick Frilund / Yle

UV-säteilyn välttämiseen on suojakertoimia ja minuuttisääntöjä, kuumalla puolestaan nestehukkaa voi torjua juomalla vettä tasaiseen tahtiin rasituksen mukaan. Paleltumat sen sijaan tulevat ilman aikatauluja.

– Siihen vaikuttaa niin moni tekijä. Olosuhteet, pakkasen lisäksi tuulen nopeus sekä vaatetus ja sen tarjoama suoja. Lisäksi eri kohdat ihmisessä paleltuvat eri tahdissa, korvalehdet ja nenänpää ovat hyvinkin herkkiä. Mitään pitävää aikanyrkkisääntöä ei voi antaa, toteaa yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma.

Jos iho pääsee paleltumaan, kohtaa pitää lämmittää, kunnes sen normaali väri palaa. Ulkona kohtaa kannattaa painaa lämpimällä kämmenellä, kotiin päästyä paleltumaa voi hoitaa esimerkiksi upottamalla paleltunut alue +40–42°C:een veteen 15-30 minuutiksi Lämmitettäessä ja tunnon palatessa paleltunut kohta voi olla hyvinkin kipeä. Tätä voidaan hoitaa kipulääkkeillä.

Pakkasvoide voi itsessään jäätyä ja aiheuttaa ihon paleltumisen.

Osmo Saarelma

Lämmityskeinot ovat tarkoituksella helliä. Kun ihokudoksissa on jo jäätyessä tapahtunut solumuutoksia, ei ole hyvä, että sellaisia järjestetään lisää ronskeilla hoitokeinoilla. Tästä syystä paleltunutta kohtaa ei saa hieroa, eikä lämmittää liian kuumalla. Lisätuhojen aiheuttamisen mahdollisuus on entistä suurempi, kun paleltumakohta on jo jäätynyt tunnottomaksi.

Parhaita paleltumisen estokeinoja ovat paljaan ihon suojaaminen ja kerrospukeutuminen. Pakkasvoiteita ei sen sijaan suositella. Niistä syntyy lähinnä valheellinen turvallisuuden tunne.

– Joissain tutkimuksissa voiteet ovat itse asiassa pahentaneet kylmäherkkyyttä. Voide itsessään voi jäätyä ja aiheuttaa ihon paleltumisen, Saarelma kertoo.

Jos paleltuma pääsee pahaksi, sen aiheuttamat kudosvauriot ovat samankaltaisia kuin palovammoissa. Paleltuneeseen kohtaan voi nousta rakkula ja ihonalainen alue voi punertaa. Jos paleltunut kohta ei kotikonstein palaa ennalleen, sitä pitää näyttää lääkärille, vaikka tunto olisikin tullut takaisin.

Pahat paleltumavammat voivat aiheuttaa myös pysyvämpää tuhoa. Pahasti tai toistuvasti paleltuneen kohdan verenkierrossa voi syntyä pysyviä muutoksia, jolloin uudet paleltumiset tapahtuvat kerta kerralta helpommin. Myös paleltuneen alueen hermoihin voi tulla vaurioita, joiden vuoksi pakkasenpureman uhri voi mm. kokea jatkossa kylmän tai kuuman tuntemuksia oikeasta lämpötilasta riippumatta.