Bangkokin ympäristöön julistettiin poikkeustila

Poikkeustila alkaa keskiviikkona ja on voimassa kaksi kuukautta. Thaimaata ovat repineet viikkojen ajan hallituksen vastaiset mielenosoitukset.

Ulkomaat
Bangkok

Thaimaan hallitus on julistanut pääkaupunkiin Bangkokiin ja sen ympäristöön poikkeustilan 60 päiväksi, kertoo apulaissisäministeri Visarn Techateerawat. Poikkeustila astuu voimaan keskiviikkona.

Poikkeustila on voimassa pääkaupungissa Bangkokissa ja ympäröivissä maakunnissa. Poikkeustila antaa turvallisuusviranomaisille oikeuden määrätä ulkonaliikkumiskieltoja, pidättää epäiltyjä ilman syytteitä, sensuroida tiedotusvälineitä, kieltää useamman kuin viiden ihmisen poliittisia kokoontumisia ja kieltää ihmisten pääsy joillekin alueille.

Thaimaata ovat repineet marraskuusta asti opposition mielenosoitukset. Pääministeri Yingluck Shinawatran eroa vaativat mielenosoittajat ovat tukkineet Bangkokin liikennettä ja saartaneet hallitusrakennuksia.

Mielenosoitusten yhteydessä puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut yhdeksän ihmistä ja loukkaantunut satoja.

Pääministeri on yrittänyt ratkoa kriisiä lupaamalla järjestää helmikuussa ennenaikaiset parlamenttivaalit. Oppositiolle tämä ei kuitenkaan kelpaa, vaan sen mielestä maata johtamaan pitäisi perustaa kahdeksi vuodeksi väliaikainen neuvosto, jota ei valittaisi vaaleilla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters