Kadonnut Oulu elää Uuno Laukan valokuvissa

Valokuvaaja Uuno Laukan merkittävä elämäntyö on alkuvuonna esillä Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseossa.

Oulu
Kajaaninkadun ja Hallituskadun kulma Oulussa 1950-luvulla
Uuno Laukka

Uuno Laukka oli 1930-luvulta 1970-luvun lopulle asti tuttu näky Oulun kaupunkikuvassa. Omaa valokuvastudiotaan pyörittänyt Laukka kierteli kaupunkia kameransa kanssa myös vapaa-aikanaan, ja tuli samalla tallentaneeksi merkittävän palasen Oulun historiaa.

- Laukka oli hyvin monipuolinen kuvaaja, ja hänen kuvissaan näkyy osin jo kadotettu Oulu. Hän kuvasi paljon kaupunkia sekä oululaisia töissään ja harrastuksissaan. Museon kokoelmissa on lähes 9000 kuvaa, joita on käytetty paljon erilaisissa näyttelyissä ja historiateoksissa. Kokoelma on todellinen aarre, kertoo museolehtori Arja Keskitalo.

Valokuvausta koko elämä

Uuno Laukan poika Matti Laukka on ollut mukana kokoamassa näyttelyä. Hän muistaa vuonna 1978 edesmenneen isänsä luonteeltaan rauhallisena, mutta askeliltaan ripeänä miehenä.

- Hän ei koskaan korottanut ääntään tai nostanut sormeaan. Isä liikkui paljon yksin tutkimassa kaupunkia ja tarkkailemassa ihmisiä. Hän mietti ja mietti, ja kun hetki ja valo oli sopiva, hän kävi ottamassa kuvan.

Valokuvaaminen oli Uuno Laukalle sekä harrastus että työ.

Kun hetki ja valo oli sopiva, hän kävi ottamassa kuvan.

Matti Laukka

- Voi sanoa, että se oli isälle koko elämä. Me lapsetkin olimme mukana, erityisesti urheilukilpailut ovat jääneet mieleen. Lehdistökortilla pääsi ilmaiseksi sisään, ja isä vei meidät katsomoon ja meni sitten kentän laidalle kuvaamaan.

Merkittävä taiteilija

Uuno Laukan valokuvia on mukana Peter von Baghin tuoreessa Muisteja-elokuvassa, joka kertoo 1950-luvun Oulusta. Elokuvaa tehdessään von Bagh kävi läpi Laukan kuvakokoelmaa.

- Hän totesi, että kaikki taiteet mukaan lukien Uuno Laukka on yksi tärkeimmistä oululaisista taiteilijoista, museolehtori Arja Keskitalo kertoo.

Matti Laukka on tunnustuksesta hyvillään.

- Siinä kuvien keskellä kun on kasvanut ja elänyt, ei isän elämäntyötä ole osannut aiemmin arvostaa. Vasta viime vuosina olen herännyt ymmärtämään asian. Samalla koen, että instituutio nimeltään valokuvaaja Uuno Laukka on eri asia kuin minun Uuno-isäni.

Uuno Laukka Oulun ja oululaisten kuvaajana –näyttelyn teemat

21.1.­-25.2. Oulu ennen ja nyt

26.2.-25.3. Rakentaminen, lähdöt ja paluut, lapset

26.3.-27.4. Kadut ja maanmerkit, tapahtumia, työssä