Hyppää sisältöön

Pin-up teki poikatytöstä itsevarman 50-luvun naisen

Kun Heta Äyhynmäki veti ensimmäistä kertaa ylleen kellohameen, hän jännitti muiden reaktiota. Aikaisempaan pukeutumiseen tuli täyskäännös, kun poikamainen tyyli muuttui helmojen kahinaan ja korkokenkiin. Nyt 50-luvusta on tullut osa arkea ja juhlaa.

Kokkolalainen Heta Äyhynmäki virittäytyy 50-luvun tunnelmaan vetämällä ylleen joko hulmuavan kellohameen tai ihonmyötäisen kynämekon. Hän väkertää hiukset kippuralle, sipaisee huuliin kirkkaanpunaista väriä ja vetää korkokengät jalkaansa.

Monelle pin-up-tyylistä tulee mieleen julisteissa poseeraavat seksikkäät ja vähäpukeiset naiset.

– Tuo on varmaankin aika yleinen määritelmä, mutta minulle itselleni se tarkoittaa fiilistelyä hienoissa 50-luvun vaatteissa. Arjessa se voi tarkoittaa minulle vaikkapa vain kirkkaanpunaista huulipunaa, Äyhynmäki kertoo.

Äyhynmäki oli lapsena poikatyttö, joten aluksi uusi tyyli mietitytti ja vaati rohkeutta. Hänestä kuitenkin kuoriutui esiin uusi naisellisempi puoli.

– Tulee heti jotenkin nätimpi ja itsevarmempi olo. On ihanaa, että nyt olen löytänyt tyylini ja saan laittautua.

Rakkaus vanhaan näkyy myös kotona

Äyhynmäki on aina ollut kiinnostunut menneistä ajoista. Viime kesänä hän innostui nimenomaan 50-luvusta osallistuttuaan pin-up-kuvauksiin. Syksyllä hän osallistui jo Pin-up Finland 2013 -kilpailuun. Mittelöstä hän nappasi pronssisijan.

Tulee heti jotenkin nätimpi ja itsevarmempi olo. On ihanaa, että nyt olen löytänyt tyylini ja saan laittautua.

Heta Äyhynmäki, Kokkola

Äyhynmäen hurmannut vuosikymmen näkyy pukeutumisen lisäksi myös esimerkiksi sisustuksessa.

– Rakastan kaikkea vanhaa, minkä vuoksi kiertelen paljon kirpputoreilla. Erityisesti hankkimani tekstiilit ja kalusteet ovat 50-luvun tyylisiä.

Ähynmäki saa usein kehuja erityisesti kampauksestaan. Joinakin päivinä sen loihtiminen tuntuu hankalalta.

– Se riippuu ihan täysin hiuspäivästä. Esimerkiksi tänään se tuntui yksinkertaiselta, mutta joskus niitä töttöröitä saa väkertää tunnin, Äyhynmäki paljastaa.

.
.