1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

"Emottaja" auttaa nuoria töissä ja vapaa-ajalla

Jaana Vanhalan elämäntapana on auttaminen. Hän asuu ja työskentelee nuorten kanssa. Yhteisöllisyys on perintö edellisiltä sukupolvilta, ja Vanhala aikoo jatkaa auttamista koko ikänsä.

nuoret
Jorma Mattlin ja Jaana Vanhala
Hanne Kinnunen / Yle

Toiset sanovat pitävänsä työstään, koska jokainen päivä on erilainen. Kajaanilaisen Jaana Vanhalan työpäivissä jokainen tuntikin voi olla erilainen. Hän auttaa työssään 18–35-vuotiaita mielenterveyskuntoutujia Kainuun Kultturipaja Marilynin (siirryt toiseen palveluun) hankevastaavana. Kulttuuripaja toimii Sosped-säätiön alla.

– Koko ajan on vaihtuvia tilanteita ja on ihan uskomatonta, kun näkee niitä eteenpäin menemisiä. Välillä kaikki on hyvin, ja sitten kun kaikki romahtaa, niin näen kuinka sieltä päästään takaisin siihen, että kaikki on hyvin.

Auttaminen on Vanhalalle elämäntapa, jolla on pitkät juuret. Hän kokee auttamisen mielekkääksi ja aikoo tehdä sitä koko ikänsä, aivan niin kuin mummonsakin, joka eli 102-vuotiaaksi ja auttoi muita vielä 100-vuotiaanakin.

– Luulen, että se on tullut jo ihan pienenä. Meillä kotona oli aina sellainen meininki, että ruokapöytään katettiin niin monta lautasta kuin sattui huushollissa olemaan. Se on varmaan sieltä äidinmaidosta tullut perintö, että ollaan yhteisöllisiä.

Huolenpidosta ja auttamisesta Jaana Vanhala on saanut nyt uuden nimityksen.

– Minulla on erittäin hyvä työnohjaaja, Kemppaisen Jussille kiitokset siitä. Hän sanoo minua emottajaksi, minun mielestäni se on hieno sana.

Töissä nuoria, kotona nuoria

Kulttuuripaja Marilynissä tehdään yhdessä asioita, jotka kiinnostavat kuntoutujia. Näin keskitytään kuntoutujan voimavaroihin ja vahvuuksiin. Kulttuuripajan tiloissa kokoontuu esimerkiksi mangasta ja animesta kiinnostuneiden FUWAKU-ryhmä.

Toisaalla nuoret kunnostavat pajan käyttöön vanhaa Chevroletia. Autosta tulee kulttuuripajan palaveriauto kaikilla nykyaikaisilla mukavuuksilla, pelikonsoleilla ja karaoke-laitteistolla. Käsillä tekeminen on monelle tärkeää.

– Aina on toivoa. Olen seurannut joitakin vuosikaupalla ja nähnyt miten elämässä edetään eikä lannistuta takaiskuistakaan. Se on huikeinta juttua, mitä tässä tehdään, sanoo Jaana Vanhala.

Jaana Vanhala
Hanne Kinnunen / Yle

Työpäivän päättyessä Vanhala jatkaa auttamista kotonaan.

Se on niin kuin vuori, jota lapioit, ja koko ajan siiheen vuoreen tulee jostakin lisää matskua. Mennään aina sieltä, mistä pystytään lapioimaan, mutta ei se vuori koskaan katoa.

Jaana Vanhala

– Asun nuorten itsenäistymisyksikössä. Se on sellainen sosiaalitoimiston ylläpitämä, lastensuojelutarpeen kriteerit täyttävä huusholli eli meillä on kolme huushollia siellä. Yksiöt löytyy nuorille ja itse asustelen kaksiossa.

Vaikka Jaana Vanhala tekee nuorten eteen paljon, hän tiedostaa, että hänen työpanoksensa riittää vain tiettyyn pisteeseen asti.

– Vaikka kuinka emottaisin, en pysty maailmaa parantamaan. Parannan sen verran kuin pystyn, ei minullakaan ole kuin pikkuinen lapio, jolla lapioin. Kuvaan sitä, että se on niin kuin vuori, jota lapioit, ja koko ajan siiheen vuoreen tulee jostakin lisää matskua. Mennään aina sieltä, mistä pystytään lapioimaan, mutta ei se vuori koskaan katoa.

Työtä ja mahdollisuuksia tarvitaan

Viime vuoden lopulla Kainuu oli maan pahinta työttömyysaluetta. Nuorisotyöttömyys on erityisen vaikea tällä hetkellä, ja sen on huomannut Jaana Vanhalakin.

– Olen tehnyt näitä hommia tällä volyymilla vuodesta 2006. Viimeinen vuosi on ollut tosi hankala. Varsinkin Kainuussa on älyttömän hankala löytää työtehtäviä nuorille, varsinkin sellaisia, mistä maksettaisiin jotain, kertoo Vanhala.

Kainuun Kulttuuripaja Marilynissa nuorten työ- ja toimintakykyä parannetaan monenlaisella työllä. Samassa hallissa, jossa kunnostetaan Marilynin käyttöön tulevaa palaveriautoa, puretaan myös sohvia kierrätystä varten. Kulttuuripaja tekee yhteistyötä Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokympin kanssa.

Varmasti löytyy nuoria, joihin voi luottaa, ja joilla on into ja halu tehdä töitä ja kouluttautua.

Jaana Vanhala

– Työkokemus ja yhteisöllisyys, ne ovat tärkeimpiä asioita. Se, että on joku paikka mihin mennä, on tutut kaverit, joiden kanssa tehdään töitä. Saa koko ajan työkokemusta. Joskus nuoret väheksyvät sitä ja sanovat, että siitä ei makseta kuin 9 euroa ylläpitokorvausta, mutta siitä saa paperin siitä, että on ollut tekemässä jotain. On saanut työkokemusta ja oppinut menemään aamulla johonkin paikkaan ja tullut toimeen siellä ja toiminut työyhteisön mukaisesti. Se on äärimmäisen arvokas paperi.

Monilla Kainuun Kulttuuripaja Marilynin nuorista aikuisista on ammattikoulutus, mutta ei työtä. Jaana Vanhala toivoo työnantajilta ennakkoluulottomuutta.

– Meillä on täällä työpankki ja meillä on valtavasti nuoria, joiden osaaminen, tietotaito ja kaikki tällainen me tiedetään. Tulkaa kysymään ja jalkautukaa, jos tarvitsette jonkin näköistä työntekijää, niin meiltä löytyy ammattitekijöitäkin. Meillä on kouluttautunutta porukkaa, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta työttömäksi. Jatkuvasti tarvitaan uutta työporukkaa, ja varmasti löytyy nuoria, joihin voi luottaa ja joilla on into ja halu tehdä töitä ja kouluttautua.

Lue seuraavaksi