Superdieetti-Jutta: "Voileivät ja olut kyytipojaksi ovat laihduttajan pahin iltapalamoka"

Ihmedieettejä ei ole, jyrähtää suomalaisia rapakunnosta normaalipainoon tsemppaava fitnessmestari Jutta Gustafsberg. Hänen mukaansa laihduttaja voi unohtaa pussikeitot ja opetella terveellisen loppuelämän ruokavalion. Kisakaudella Gustafsberg ei salli itselleen lipsumista, mutta normaaliarjessa himoliikkujakin herkuttelee joskus.

Jutta Gustafsberg
Jutta Gustafsberg luennoimassa.
Hanski Kinnunen / Yle

Jutta Gustafsbergistä on tullut suomalaisten läskitaiston puhenainen ja esikuva. Hän luotsaa televisiossa toista kautta ohjelmastaan _Jutta ja puolen vuoden superdieetit _ja antaa kasvot lukuisten suomalaisten suosimille netin laihdutusohjelmille.

Yli vuosikymmen sitten julkisuuteen Suuri seikkailu -tv-ohjelmasta loikannut Gustafsberg arvioi suosionsa syyksi monia tekijöitä.

- Ihmiset ovat telkkarista oppineet, että tuo blondihan on mukava tyyppi ja sillä voisi olla mulle annettavaa. He haluavat laihduttaa sekä päästä kuntoon ja kaipaavat henkisen puolen valmennusta. Ihmiset ovat ylipainoisia ja huonokuntoisia, eikä silloin omassa kehossa ole hyvä olla. Ulkopuolisen asiantuntijan on helppo tarttua ongelmaan.

Yksi fitnessmaailmassakin pärjänneen Gustafsbergin menestyksen avaimista lienee myös tämän myönteinen ja iloinen tsempparin luonne.

- Olen kilpaillut fitnesslajeissa ja virittänyt kroppani huippukuntoon, joten on helppo näyttää muille, miten homma tehdään.

Naiset haluavat näyttää treenatuilta

Fitnessbuumin seurauksena naiset ovat rynnistäneet saleille nostelemaan rautaa ja muokkaamaan vartaloaan. Käsitys naisen ihannevartalosta on muuttunut muutamassa vuodessa paljon.

- Pari vuotta sitten kaikki naiset halusivat olla hirveän laihoja. Se on helppoa. Syödään tarpeeksi vähän ja vaikka maataan vain sohvalla. Nykyään naiset haluavat näyttää treenatuilta, mikä onnistuu vain lähtemällä kuntosalille, jumppaan tai lenkkipolulle ja syömällä paljon puhdasta, terveellistä ruokaa. Naiset haluavat näyttää, että kropan eteen on tehty töitä.

Gustafsberg pitää ilmiötä myönteisenä. Tyytyväisyys omaan vartaloon ja minäkuvaan vaikuttaa hyvällä tavalla muuhunkin elämään.

"Siirtymä normaalielämään on laihduttamisen kinkkisin kohta"

Ihmedieetteihin, pussikeittoihin ja muihin oikoteihin Jutta Gustafsberg ei usko. Vaikka hänenkin laihdutusohjelmissaan ihmiset pudottavat huikeita kilomääriä muutamassa kuukaudessa, hoikistuminen perustuu pysyvään elämäntapojen ja ruokailutottumusten muutokseen.

Olisi kiva olla sikspäkki kunnossa ympäri vuoden, mutta olen mieluummin muutaman kilon pehmeämpi, koska nyt mulla on hemmetin hyvä olo.

Jutta Gustafsberg

Suurin kompastuskivi tulee vastaan yleensä siinä vaiheessa, kun paino on saatu haluttuihin lukemiin.

- Siirtymä normaalielämään on laihduttamisen kinkkisin asia. Toisaalta, kun noudattaa tiettyä kaavaa syömisessä useamman kuukauden, se jää selkärankaan. Normaalipainossa on suhteellisen helppo pysyä.

Onko himotreenaaja sitten itse varteensa tyytyväinen?

- Vartaloni on tällä hetkellä ok-kunnossa. Jos viikolla syö terveellistä ruokaa, jättää kahvipullat ja herkut väliin, viikonloppuna voi relata. Kisa-aikana pyykkilauta on esillä ja ruokavalio tarkka. Tottakai olisi kiva olla sikspäkki kunnossa ympäri vuoden, mutta olen mieluummin muutaman kilon pehmeämpi, koska nyt mulla on hemmetin hyvä olo. Voin vähän nauttiakin elämästä.

Korvaa voileivät rahkalla

Tärkeintä laihduttamisessa on päätöksen tekeminen ja siinä pysyminen. Kukaan, puoliso tai personal trainer, ei voi päättää toisen puolesta, että läskit lähtevät nyt.

Päätös ja tavoite on tehtävä itse.

Naiset haluavat näyttää, että kropan eteen on tehty töitä.

Jutta Gustafsberg

Gustafsberg suosittelee pitämään aluksi pari päivää ruokapäiväkirjaa, johon merkitään kaikki välipalat ja ateriat, juomat ja pienetkin napostelut.

- Siten voi huomata, että napsii pitkin päivää tai ateriavälit ovat pitkiä ja syö kerralla paljon. Kun syödään, syödään eikä napostella väliin. Ruoka-aineiden on oltava oikeita. Iltasyönti jätetään pois, korkeintaan voi syödä proteiinipitoista ruokaa, esimerkiksi purkin rahkaa. Voileivät ja olut illalla eivät ole hyvä vaihtoehto.

Laihtuminen voi alkaa rivakasti, kun ylimääräinen neste lähtee kropasta pois. Viikossa tai parissa voi huveta useampi kilo.

- Kun sen jälkeen aletaan polttaa rasvaa, hyvä laihtumistahti on enintään kilo viikossa. Pitkäjänteisyyttä se vaatii.