Näkökulma: Monet vanhukset heitteillä – eduskunnassa puolueen verran eläkeikäisiä

Kysely vanhustenhoidosta poiki vastaustulvan ja paljasti vallitsevan epäkohdan vakavuuden. Epäkohdan, joka saattaa olla meidän kaikkien edessä, kirjoittaa Vesa Winberg.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kuinka moni meistä on käynyt vierailulla iäkkään sukulaisen luona ja nenään on jossain vaiheessa tullut vaihtamattoman pissavaipan tuoksu. Kahvit on juotu loppuun, kuulumiset vaihdettu ja sitten onkin aika lähteä omiin askareisiin.

Vanhuksen pöydällä on kotihoitajan vihko, josta käy ilmi että kotikäyntejä tekevillä hoitajilla ei ole rajattomasti aikaa, eikä voimavaroja. Kai se hoitaja vaihtaa sen vaipan, pohtii kotiin ajava omainen syyllisyyden vallassa.

Kuva: Yle

**Yleisradio kysyi **kokemuksia vanhustenhoidosta ja vastausten tulva oli valtaisa. Kysely paljasti lukuisia epäkohtia ja vanhusten huonoa kohtelua. Vanhuksia makuutetaan vaihtamattomissa vaipoissa ilman ruokaa kohtuuttomia aikoja. Palautteissa kerrottiin jopa tapauksesta, jossa vanhuksia on pidetty lukitussa kellarissa. Syyksi sanottiin se, että ”heillä ei ole omaisia”.

Kysymys on luottamuksesta. Olemme kasvaneet hyvinvointivaltiossa, jossa vanhusten oikeudet on taattu lainsäädännöllisin keinoin. Tähän olemme kasvaneet luottamaan ja nyt kun sitä uskoa järjestelmäämme koetellaan ovat omaiset ja kansalaiset hämmenyksen vallassa. Työntekijät kamppailevat väsymyksen kanssa ja vanhukset ovat pahimmillaan heitteille jätettyjä.

Tällä hetkellä poliittinen keskustelu käy aivan jossain toisaalla kuin vanhustenhuollon ympärillä. Kuntaliitosdebatin tiimellyksessä vanhustenhuolto on kuitenkin yksi keskeinen asia, sillä huoltosuhteemme ei tule muuttumaan kustannustehokkaammaksi tulevina vuosina. Vanhusten ja työssä käyvän väestön suhde tulee vääristymään edelleen ja perusteltua on kysyä mistä me saamme jatkossa rahat vanhustenhoitoon.

Hätkähdyttävämpi kysymys on kuitenkin se, että mistä saamme tahtotilan tehdä jotain näille räikeille epäkohdille.

Eräs viime päivienerikoisimmista arvioista on ollut se, että vanhusten asiat ovat jääneet rempalleen, koska ikäihmisiä ei ole tarpeeksi päättäjinä.

Luulisi vanhempien päättäjien heräävän ja tajuavan, että he päättävät samalla myös omasta hoidostaan.

Kun katsoo valtuustojemme ja eduskunnan ikärakennetta (siirryt toiseen palveluun), niin luulisi vanhusten asioille ymmärrystä löytyvän. Onhan eduskunnassa keskimääräisiä eläkeikäisiä kansanedustajia yli puoluerajojen mitattuna yhden suurehkon puolueen verran. Luulisi vipuvartta löytyvän.

Ystävääni lainaten: ”Luulisi vanhempien päättäjien heräävän ja tajuavan, että he päättävät samalla myös omasta hoidostaan”.