Heinolalaispäättäjän pakolaiskiintiöehdotus saa täystyrmäyksen

Valtuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) on ehdottanut, että Heinolan pitäisi ottaa sata kiintiöpakolaista, jotta kaupungin asukasluvulla saataisiin turvattua sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu omassa kunnassa. ”Maahanmuuttajilla ei pidä missään nimessä kasvattaa Heinolan asukaslukua”, asukaslukutoimikunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu Jouko Rajajärvi (sd.) toteaa.

Heinola
Heinolan valtuustotalo.
Vihtori Koskinen / Yle

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Timo Ihamäen mukaan sadan kiintiöpakolaisen ottamisesta voitaisiin päättää kaupunginhallituksen kokouksessa helmikuun alussa. Heinolan väliaikainen kaupunginjohtaja Pirjo Hepo-oja tyrmää esityksen pakolaisten ottamisesta, koska se on täysin raakile.

- Kuntalain perusteella valmistelematonta asiaa ei voi viedä päätöksentekoon. Asia pitää viedä huolelliseen virkamiesvalmisteluun, josta se mahdollisesti palaa hallitukseen. En ota kantaa siihen, onko Heinola ottamassa kiintiöpakolaisia, koska sitä koskevat päätökset tehdään kaupunginvaltuustossa, Hepo-oja sanoo.

Toistaiseksi asiaa ei ole valmisteltu kaupunkiorganisaatiossa.

"Toimien pitäisi olla järkiperäisiä"

Ehdotus sadan kiintiöpakolaisen ottamisesta saa täystyrmäyksen lukuisilta heinolalaispäättäjiltä. Muun muassa Heinolan kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Jaakkola pitää ajatusta sadan kiintiöpakolaisen ottamisesta järjettömänä. Asiasta ei ole myöskään Jaakkolan mukaan keskusteltu lainkaan Heinolan kokoomuksen kokouksissa.

Onko se edes lain puitteissa mahdollista, että näin keinotekoisesti kasvatetaan asukaslukua.

Jouko Rajajärvi

Asukaslukutoimikunnan jäsenet, kaupunginvaltuutetut Sanna Karppinen (PaHe) ja Jouko Rajajärvi (sd.) kertovat, että kiintiöpakolaisasiasta on keskusteltu asukaslukutoimikunnan tapaamisissa, mutta missään nimessä toimikunta ei ole päättänyt ajaa sadan kiintiöpakolaisen ottamista Heinolaan.

- Maahanmuuttajilla ei pidä missään nimessä kasvattaa Heinolan asukaslukua, jotta päästäisiin kahteenkymmeneentuhanteen. Kyllä näiden toimien pitää olla järkiperäisiä, Rajajärvi puhahtaa.

- Onko se edes lain puitteissa mahdollista, että näin keinotekoisesti kasvatetaan asukaslukua, hän lisää.

Rajajärven mukaan kiintiöpakolaiskeskustelussa pitää palata nyt lähtöruutuun.

- Asukaslukutoimikunnassa asia on annettu virkamiesvalmisteluun, mutta virkamiehetkään eivät tiedä tästä asiasta vielä mitään. Tämä menee ajallaan valmisteluun ja sen pohjalta sitten eteenpäin, hän summaa.