1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laskutus

Puolangalla ja Kainuun sote-kuntayhtymällä iso riita

Ensihoidon maksamattomat laskut ovat aiheuttaneet kiistan Puolangan ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän välillä. Viime vuonna laskua kertyi yli 500 000 euroa, josta ovat huolehtineet muut Kainuun kunnat.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Puolanka ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ovat ajautuneet riitaan ensihoidon laskutuksesta.  Viime vuoden aikana laskua on kertynyt korkoineen yli 500 000 euroa, mistä Puolanka on maksanut joulukuussa 250 000 euroa.

Puolanka ja Kainuun sote-kuntayhtymä ovat ajautuneet samaan tilanteeseen kuin hallintokokeilun kaatuessa. Puolanka ei luota, että sitä kohdeltaisiin tasapuolisesti ensihoidon laskutuksessa, samoin kuin muita kuntia. Kuntayhtymän hallitus hakee nyt linjaa, jolla jopa puolen miljoonan euron maksurästit saataisiin perittyä Puolangalta. Puolangan kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Peltola toteaa, että ensin pitäisi tulla oikea lasku.

– Tähän asti on maksettu vain ennakkomaksuja, nyt haluttaisiin tietää laskujen oikea määrä ja perusteet, ennen kaikkea ne laskutusperusteet, näitä emme ole saaneet.

Peltolan mukaan perustelluista laskuista näkisi, että kuntaa kohdellaan oikein. Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Raili Myllylän käsitys on, että Puolankaa ei ole kohdeltu toisin kuin muita.

– En ymmärrä, mitä järkeä sellaisessa on, koska sehän olisi lapsellista käyttäytymistä joka taholta.

Peltola näkee asian toisin. Kunta on kyseenalaistanut laskutuksen ja on Peltolan mukaan odottanut jo kaksi kuukautta perusteluita laskuille, turhaan.

Kyse on siitä, että laskujen täytyy perustua johonkin yhteisesti sovittuun, ja sen mukaan ne maksetaan.

Harri Peltola

– Jotain käsittämätöntähän tässä touhussa on. Kysehän ei ole siitä, etteikö laskuja makseta vaan kyse on siitä, että laskujen täytyy perustua johonkin yhteisesti sovittuun, ja sen mukaan ne maksetaan.

Soten hallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä toivoo, että asiat selviävät neuvotellen. Jos pattitilanne ei laukea, edessä on ulosotto.

– En minä ainakaan osaa sanoa mitä sitten tehdään, jos jatkuvasti olemme eri mieltä niistä perusteista ja selvityksestä.  

Myllylän mukaan kulut ovat syntyneet, koska ambulanssilla on ollut hälytysajoja Puolangalla kuten muissakin kunnissa.

Valtio ei tule antamaan lisää, niin silloin maksut kaatuvat muiden kuntien päälle.

Raili Myllylä

– Jos joku kunta jättää laskut maksamatta, niin jostakin ne rahat on otettava. Valtio ei tule antamaan lisää, niin silloin maksut kaatuvat muiden kuntien päälle, sanoo Raili Myllylä.

Puolangan ensihoidon laskutustilanne on esillä kuntayhtymän hallituksessa keskiviikkona.