1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Kuka kukin on Syyrian rauhanneuvotteluissa

Yle Uutiset kokosi tiedot Syyrian rauhanneuvotteluiden osapuolista ja Sveitsissä alkavien neuvottelujen ennakkoasetelmista.

Syyrialaiset etsivät pelastuneita hallituksen joukkojen tekemän ilmaiskun jälkeen Marean kaupungissa 22. joulukuuta. Kuva: Muhammed Al-Khatieb / AFP / Lehtikuva

Sveitsissä alkavissa Syyrian rauhanneuvotteluissa on paljon pelissä. Vuodesta 2011 riehuneessa sisällissodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä, ja sota on ajanut kodeistaan miljoonia ihmisiä. YK:n pakolaisjärjestön mukaan Syyriasta on paennut jo yli kaksi miljoonaa ihmistä, ja määrä uhkaa kaksinkertaistua vuoden loppuun mennessä. Humanitaarisen avun tarpeessa on arvioitu olevan yhdeksän miljoonaa. Syyriasta on tullut aikamme pahin pakolaiskatastrofi.

Olemme koonneet alle keskeiset ryhmät, jotka yrittävät löytää Sveitsissä Syyrian lohduttomaan tilanteeseen ratkaisua. Neuvotteluihin osallistuu yli 30 maata sekä Syyrian opposition edustajia ja muita ryhmiä.

Artikkelia varten on haastateltu professori Hannu Juusolaa Helsingin yliopistosta.

Syyria

Assadin hallinto

Kuva: SANA

Presidentti Bashar al-Assad ei itse osallistu Sveitsin neuvotteluihin, koska hänen paluunsa Syyriaan voisi olla mahdotonta. Ihmisoikeusjärjestöt ajavat Assadin toimittamista kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen ja hänet voidaan pidättää. Assadin hallinto lähettää paikalle pitkäaikaisen ulkoministerin Walid al-Muallemin johtaman, lähinnä ulkoministeriön virkamiehistä koostuvan valtuuskunnan. Neuvotteluihin tulevan delegaation liikkumavara Sveitsissä on kuitenkin marginaalinen, sillä se ei käytä Syyriassa todellista valtaa, joka on presidentti Assadilla. Neuvottelujen alla antamassaan haastattelussa Assad sanoi neuvottelujen päätavoitteeksi terrorismin kitkemisen eikä osoittanut merkkiäkään valmiudesta luopua vallasta.

Syyrian Kansallinen koalitio (The National Coalition)

Ahmad Jarban johtama opposition kattojärjestö kokoaa sateenvarjonsa alle ison joukon presidentti Bashar al-Assadin vastaisista oppositioryhmistä. Sveitsin neuvottelujen alla koalitio joutui tekemään tosissaan töitä Istanbulin kokouksessa, että sai rivinsä suoriksi ja päätöksen neuvotteluihin osallistumisesta. Osallistumispäätös syntyi tosin vasta tiukan äänestyksen jälkeen: 120 kokousedustajasta neuvotteluihin osallistumisen puolesta äänesti vain 58. Tosin vain 75 eli hieman yli puolet kokousedustajista osallistui äänestykseen. Kansallista koalitiota riivaavatkin sisäiset ristiriidat ja valtakamppailut. Ryhmän johtaja Ahmad Jarba sanoi, että neuvotteluihin osallistutaan tinkimättä lainkaan vallankumouksen tavoitteista ”syöstä teurastaja vallasta”. Jarban mukaan neuvotteluista tulee Assadin hallinnon hautajaiset.

Syyrian Kansallisneuvosto (Syrian National Council, SNC)

Syyrian Kansallisneuvosto on Kansalliseen koalitioon kuuluvista oppositioryhmistä yksi tärkeimmistä, mutta se on menettänyt asemaansa sitten vuoden 2011. Kansallisneuvosto on käynyt kissanhännänvetoa, siitä osallistuuko se Sveitsin neuvotteluihin vai ei. Neuvotteluihin osallistumista vastustavien mielestä Assadin kanssa ei pitäisi neuvotella lainkaan. Toisekseen heitä on epäilyttänyt, käynnistyykö Sveitsissä ylipäätään prosessi, jonka tarkoitus olisi Assadin syrjäyttäminen. Sveitsin neuvotteluihin varauksellisesti suhtautuvien mukaan kaikkien neuvottelujen yksiselitteisenä lähtökohtana pitäisi olla Assadin syrjäyttäminen.

Syyrian Kansallinen Koordinaatioryhmä (The National Coordination Committee/ the National Coordination Body for Democratic Change, NCC/NCBDC)

Syyrian Kansallinen Koordinaatioryhmä on Syyrian oppositioryhmistä ainoa Assadin hallinnon jossain määrin hyväksymä. Se on kuitenkin ilmoittanut, ettei osallistu Sveitsin neuvotteluihin, koska yhteistä opposition linjaa ei ole syntynyt. NCC/NCBDC pahoitteli, ettei oppositiorintama ole käynyt valmistelevia neuvotteluja eikä koalitiossa ole edustusta kaikista Syyrian sisäisistä ja ulkopuolisista oppositioryhmistä, mm. kurdeista. Vasemmistolaisia ja maallisia syyrialaisia kokoava NCC/NCBCD korostaa väkivallatonta vastarintaa ja vastustaa ulkopuolisten aseellista sekaantumista kriisiin. Kansannousun muututtua aseelliseksi sisällissodaksi ryhmä on marginalisoitunut ja joutunut sivuraiteelle.

Syyrian taistelevat islamilaiset aseelliset ryhmät (esim. ISIS)

Syyriassa sotivat erinäiset aseelliset ryhmät torjuvat yksiselitteisesti neuvottelut, eivätkä osallistu niihin. Näistä ryhmistä lisää aiemmassa jutussa.

Syyrian kurdit

Syyrian kurdit eivät muodosta yhtenäistä ryhmää, eikä heillä näin ollen ole neuvotteluissa yhtenäistä edustusta.

Lähialueen muut toimijat

Kuva: Yle / Uutisgrafiikka

Turkki

Turkilla on Syyrian kanssa yli 800 kilometriä pitkä raja. Pohjoisessa toimivat kapinalliset ovat saaneet tukea presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastustavalta Turkilta. Turkki on vastaanottanut yli 600 000 pakolaista. Maa on viime aikoina pyrkinyt parantamaan suhteitaan Iraniin. Turkki on kuitenkin viime aikoina lieventänyt Assadin hallinnon vastaista linjaansa. 

Saudi-Arabia ja Qatar

Persianlahden sunnimonarkiat ovat avustaneet ja aseistaneet avokätisesti Syyrian kapinallisia. Pääosa tuesta menee islamilaisille ryhmittymille. Öljyvaltio Saudi-Arabian uskotaan olevan Syyrian tärkeimmän kapinallisryhmän Islamilaisen rintaman suurin rahoittaja. Maat pyrkivät rakentamaan alueellista Assadin vastaista rintamaa myös Arabiliiton kautta. Saudi-Arabia on pyrkinyt vahvistamaan asemiaan myös Syyrian poliittisen opposition, Kansallisen koalition joukossa tukemalla sen johtajaa Ahmad Jarbaa.

**Iran,  Hizbollah, Libanon **

Iran on presidentti al-Assadin ”shiialainen kummisetä”. Se on alueella al-Assadin hallinnon tärkein sotilaallinen ja taloudellinen tukija. Iran ei kuitenkaan osallistu Geneven neuvotteluihin Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltain vastustuksen vuoksi.  Maa ei ole suostunut antamaan julkisesti tukeaan Genevessä 2012 muotoillulle, Syyrian väliaikaisen hallinnon perustamista koskevalle sopimukselle.

Asiantuntijoiden mukaan ilman Iranin vaikutusta Syyrian kriisiä ei kuitenkaan voida ratkaista.  

Myös Iranin tukema libanonilainen shiiamuslimien aseellinen Hizbollah-järjestö on lähettänyt tuhansia taistelijoitaan Assadin tueksi. Presidentti Assad on puolestaan Hizbollahin keskeinen tukija. Israel on tehnyt iskuja Hizbollahia vastaan Libanonissa. Myös Libanonissa on yli 800 000 syyrialaispakolaista.

Muut kansainväliset toimijat

Yhdysvallat

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi halunnut sekaantua konfliktiin sotilaallisesti, vaikka maa kuuluu presidentti al-Assadin hallinnon kiivaisiin vastustajiin. Lännen keskeinen vaatimus on oppositioryhmien ajama Assadin välitön siirtyminen syrjään Syyrian johdosta. Geneven konferenssi järjestetään Yhdysvaltain vahvalla tuella. Yhdysvallat on huolestunut radikaalin jihadin ja Al-Qaeda-tyyppisen liikehdinnän vahvistumisesta Irakissa ja Syyriassa.

EU

EU on vaatinut verenvuodatuksen välitöntä lopettamista. EU on asettanut Syyrian vastaisia pakotteita. Assadin lähipiirille on asetettu matkustusrajoitteita ja tilejä on jäädytetty.

Venäjä

Venäjä kuuluu Assadin hallinnon harvoihin kansainvälisiin tukijoihin. Se on avustanut hallitusta taloudellisesti ja materiaaliavulla. Turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä Venäjä on veto-oikeudellaan toistuvasti estänyt kaikkien Syyrian hallituksen vastaisten päätöslauselmien hyväksymisen. Venäjä kätilöi suunnitelman, jolla Syyria vältti Yhdysvaltain kaavailemat ilmaiskut presidentti al-Assadin suostuttua yllättäen luopumaan kemiallisista aseistaan kesällä 2013.

YK

YK:lla ja sen kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:lla on ollut merkittävä rooli Syyrian kemiallisten aseiden tutkinnassa ja hävittämisessä. YK:n asetarkastajat raportoivat kesällä 2013 myrkkykaasuiskusta Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähellä. Iskussa kuoli useita satoja ihmisiä.

Arabiliitto

Myös Arabiliitto on vaatinut väkivaltaisuuksien lopettamista. YK:lla ja Arabiliitolla on yhteinen Syyrian erityislähettiläs Lakhdar Brahimi. Arabiliiton pääsihteeri Nabil Elaraby pitää tervetulleena Syyrian tärkeimmän oppositioryhmän osallistumista kokoukseen. Arabiliitto on ollut haluton sotilaallisiin toimiin Syyrian kriisin ratkaisemiseksi. Kansainvälisillä järjestöillä ei ole kuitenkaan neuvotteluissa kovin suurta roolia, koska jäsenmaat ovat keskenään erimielisiä.

Pohjoismaista kokoukseen lähettävät edustajansa Tanska, Ruotsi ja Norja.