Savo-Karjalan demareilla täysi työ säilyttää neljä kansanedustajaa

Yli 30 vuotta eduskunnassa SDP:n kansanedustajana ollut Kari Rajamäki pudotti maanantaina omassa vaalipiirissään pienen poliittisen pommin ilmoittamalla, että ei ryhdy enää ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa 2015. Kun Pohjois-Karjalankin viime vaalien ykkösnimi Riitta Myller haluaa lähteä takaisin EU-parlamenttiin, joutuu demarikenttä Savo-Karjalan uudessa vaalipiirissä haasteelliseen tilanteeseen.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Sosiaalidemokraattien Seppo Eskelinen Joensuusta.
Jyrki Utriainen / Yle

Savo-Karjalan sosialidemokraatit joutuvat miettimään tulevia eduskuntavaaleja uudelta pohjalta, koska kaksi tunnettua konkaripoliitikkoa on valmis jättämään työn Arkadianmäellä.

Vuodesta 1983 eduskunnassa vaikuttanut ja sisäministeriksikin yltänyt Kari Rajamäki Varkaudesta ilmoitti yllättäen, että ei asetu ehdolle enää ensi vuonna. Nyt 65-vuotias edustaja tekee tilaa nuoremmille.

Kun myös Pohjois-Karjalan kokenein demarikansanedustaja Riitta Myller Joensuusta tähtää täysillä takaisin EU-parlamenttiin, on SDP:llä täysi työ säilyttää nykyiset neljä kansanedustajaansa uudessa, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kattavassa vaalipiirissä.

- No kyllähän tässä pitää realistinen olla. Pitkälti ollaan kytköksissä puolueen kannatukseen, joten hyvällä vaalityöllä se neljän paikan säilyttäminen on jo hyvä vaalitulos, Savo-Karjalan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen myöntää.

Tämänhetkiset gallupithan osoittavat, että meillä olisi kolme paikkaa.

Seppo Eskelinen

- Tämänhetkiset gallupithan osoittavat, että meillä olisi kolme paikkaa, Eskelinen toteaa SDP:n kiperän tilanteen.

Kovista miesehdokkaista pulaa

Rajamäki keräsi viime eduskuntavaaleissa vuonna 2011 Pohjois-Savosta noin 6 800 ääntä. Myllerin äänipotti naapurimaakunnasta oli lähes 7 700. Yhteensä voimakaksikkoa äänesti siis liki 14 500 itäsuomalaista.

Uudessa vaalipiirissä demarit asettavat näillä näkymin 15 ehdokasta, joista kahdeksan olisi Pohjois-Savosta ja seitsemän Pohjois-Karjalasta. Ensimmäiset 12 aiotaan nimetä piirikokouksessa Leppävirralla maaliskuussa ja loput syksyllä.

Kovista miesehdokkaista on pulaa, mutta mahdolliselle omalle ehdokkuudelleen suurpiirin vetäjä Eskelinen naurahtaa.

- Helmikuun loppuunhan meillä on ehdokasasettelu. Katsotaan sitten, minkälainen lista rakentuu. Meillä on hyviä nuoria ihmisiä tulossa ja kaksi istuvaa kansanedustajaa on ilmoittanut jatkavansa, Tuula Väätäinen ja Merja Mäkisalo-Ropponen. He ovat airueina vaalityössä ja sitten aktiivisia ay-ihmisiä, erityisesti Pohjois-Savon puolella, on toista kertaa ehdolla ja he keräävät hyvällä vaalityöllä ääniä.

Uutta säpinää kenttätyöhön

Toiminnanjohtaja hakee tilanteesta myös myönteisiä puolia ja arvelee konkareiden poisjäännin tuovan uutta virtaa vaalityöhön.

- Toisaalta sehän luo mukavasti säpinää kentällä, kun on oikeasti paikkoja jaossa. Se näkyy selvästi meidän vaalityössä ja ehdokkaitten liikkumisessa entistä aktiivisemmin, toiminnanjohtaja Eskelinen vakuuttaa.

Entistä laajempi vaalipiiri vaatii ehdokkailta myös entistä suurempaa taloudellista panostusta vaaleihin. Eskelinen arvioi, että vaalibudjetit ovat keskimäärin 30 000–50 000 euroa.