HUS: Lääkärien sivutyö yksityissairaaloissa ei aina hyväksyttävää

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tarkentaa linjauksiaan lääkäreiden sivutoimista. HUSin toimitusjohtajan Aki Lindénin mukaan HUSin lääkärien toiminta yksityissairaaloissa ei ole aina hyväksyttävää.

Kotimaa
HUS:n lääkärien sivutyöt yksityissairaaloissa herättävät keskustelua. Sairaanhoitopiirin johto ei pidä sivutöitä aina hyväksyttävinä.
HUS:n lääkärien sivutyöt yksityissairaaloissa herättävät keskustelua. Sairaanhoitopiirin johto ei pidä sivutöitä aina hyväksyttävinä.Yle

HUSin johtoryhmä päätti tiistaina lääkärien sivutoimiin liittyvistä tarkennuksista. HUSin toimitusjohtajan Aki Lindénin mukaan toiminta, jossa lääkäri voisi jatkaa HUSissa ja samalla myydä kunnille palveluita kilpailevan yksityisen yrityksen omistajana tai palveluksessa, ei ole hyväksyttävää. HUS pitää myös lakisääteisten vakuutusten maksamien hoitojen tuottamista kilpailevana toimintana.

Sallisiko HUS esimerkiksi sen, että HUSin palveluksessa oleva lääkäri perustaisi oman yksityisen sairalaan, kuten Helsinki Hospitalin? Lindénin mukaan Helsinki Hospitalin toiminta olisi kilpailevaa, jos se möisi vakuutusyhtiöille vaikkapa työtapaturmiin tai liikennevakuutuksiin liittyviä leikkauksia. Sen sijaan venäläisten terveysturistien operoiminen ei kilpailisi HUSin kanssa, mutta voisi kilpailla konserniin kuuluvan HYKSin Oy:n kanssa.

Helsinki Hospitalin toimitusjohtajan Esa-Pekka Pälvimäki pitää HUSin linjauksia koko alan kannalta merkittävinä. Erityisesti tämä koskettaa ortopedejä, jotka leikkaavat tapaturmapotilaita ja liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneita, eli juuri heitä joita hoidetaan lakisääteisten vakuutusten turvin.

Sen sijaan Helsinki Hospitalin suunnitelmiin linjaus ei suuremmin vaikuta.

- Lakisääteisten vakuutusten perusteella leikatut eivät edusta meidän ydinbisnestämme. Me olemme kiinnostuneita ihmisistä, joilla on yksityinen terveysvakuutus, joko itse otettu tai yrityksen ottama. Monet firmat ovat myös valmiita ostamaan työtekijöilleen julkisia jonoja nopeamman leikkauksen, vaikka heillä ei olisi vakuutuksiakaan, toteaa Pälvimäki.

Alan kehittämisen kannalta HUSin linjaukset ovat Pälvimäen mielestä askel taaksepäin.

- Viime kädessä potilas kärsii, kun valinnanvara vähenee ja kilpailua rajoitetaan. Myös alan kehitystä yritetään tällä tavoin tyrehdyttää, toteaa Pälvimäki.

HUS:in johtoryhmä lupaa virallisia ohjeistuksia asiassa myöhemmin keväällä.