1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Merijalkaväen sotilas: Suomen talvi vaatii kovaa kanttia

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat hakevat talvista taisteluoppia Suomesta parhaillaan Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun merijalkaväki ja puolustusvoimat tekevät yhteistyötä.

Kotimaan uutiset
Sotilaat osoittavat aseella ovea sotaharjoituksessa.
Yle
Sotilas tähtää aseella tyhjään huoneeseen.
USA:n merijalkaväen sotilaita on Suomessa oppimassa talvisodankäyntiä. Parhaillaan he ovat Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa saamassa koulutusta rakennetun alueen taisteluihin talvioloissa.

Savu nousee vanhan navettarakennuksen ikkunasta Santahaminassa Helsingissä. Sisällä käydään kiivasta taistelua rakennuksen hallinnasta. Suomalaisjoukkojen taistelun tukena on poikkeuksellisesti myös Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita.

Sodankylässä lunta oli vyötärölle asti ja pakkastakin yli 30 astetta, joten todellakin olemme saaneet kunnon kokemuksen talvesta.

kersantti Brandon Johnson

Romaniassa tukikohtaansa pitävät jenkkisotilaat ovat tulleet Suomeen hakemaan oppia kylmästä, ja sitä heille on viime viikkoina riittänyt sekä Sodankylässä että Santahaminassa, kertoo kersantti Brandon Johnson.

- Sodankylässä lunta oli vyötärölle asti ja pakkastakin yli 30 astetta, joten todellakin olemme saaneet kunnon kokemuksen talvesta.

Pari viikkoa pakkasissa on opettanut Johnsonille ja kumppaneille, että Suomen talvi vaatii kerrospukeutumista ja luonnetta.

- On oltava henkisesti tarpeeksi vahva, jotta selviää kylmästä. Suurimman osan ajasta liikumme, joten silloin ei palele. Ensimmäiset pari päivää olivat pienoinen shokki, mutta puolustusvoimien neuvoilla olemme oppineet toimimaan kylmässä oikein.

Tärkeintä on, että tiimi pitää

Santahaminassa koulutus keskittyy rakennetun alueen taisteluihin. Vaikka ollaan sisätiloissa, lämpötila on pakkasella. Sotasalaisuuksia näissä harjoituksissa ei paljasteta, mutta tavat tehdä asioita eri puolilla maailmaa tulevat tutuksi ja yhteistyö paranee.

- Kaikessa mitä teemme tärkeintä on tiimityö. Se kuinka tulemme toimeen ihmisten kanssa, joiden kanssa emme ole ennen työskennelleet. Olemme onnistuneet luomaan aika hyvän joukkueen ja suorittaneet tehtävämme varsin mallikkaasti, kersantti Johnson kehaisee.

Myös Kaartin jääkäreille vierailijoiden mukanaolo tuo vaihtelua arkeen ja auttaa tulevaisuuden toimia, sanoo luutnantti Pekka Saari.

- Se on antanut myös meille mahdollisuudet harjoitella, mitä kansainvälisissä joukoissa pystytään tekemään, koska englannin kieli on kuitenkin maailmanlaajuinen ja sitä käytetään tuolla operaatioissa. Tämä on antanut meille mahdollisuuden harjotella kouluttamista englanniksi.

Kylmä kielikylpy

Koulutuskielenä siis käytetään sekä suomea että englantia. Vaikka suurin osa käskysanoista on tullut jo vierailijoillekin tutuksi, aina kielimuurilta ei voi välttyä.

Olemme oppineet tunnistamaan äänenpainoista, mitä milloinkin pitää tehdä.

kersantti Brandon Johnson

- Emme ehkä tiedä tarkalleen, mitä sanat tarkoittavat, mutta olemme oppineet tunnistamaan äänenpainoista, mitä milloinkin pitää tehdä, Johnson vakuuttaa.

Hänen mukaansa kolmen viikon kylmäkylpy on ollut ehdottoman mielenkiintoinen, ja kersantti uskoo sen hyödyntävän paitsi häntä myös muita merijalkaväen sotilaita tulevaisuudessakin.

- Uskon todella, että tästä on hyötyä. Voin kouluttaa jatkossa muita, miten selviytyä, jos joudumme kylmiin olosuhteisiin.

Lue seuraavaksi