Hyppää sisältöön

Risto räppää lipputuloja nyt Koivusalon yhtiölle

Sinikka ja Tiina Nopolan suosikkikirjojen Risto Räppääjä -hahmon elokuvaoikeudet siirtyivät, ainakin yhden elokuvan verran, uuden tuotantoyhtiön käsiin, vaikka edellinenkin olisi halunnut vielä jatkaa.

Naantalin maisevat vilisevät Risto Räppääjän tapahtumien taustalla. Kuva: Artista Filmi Oy

Risto Räppääjä on nyt uusi.

Timo Koivusalon ja Nopoloiden yhdessä tuottamassa ja Koivusalon ohjaamassa elokuvassa Risto Räppääjä ja Liukas Lennart Riston täti Rauha Räppääjä keksii, että pojalle pitää löytää isähahmo. Koska Räppääjien naapuri Lennart Lindberg haluaisi itse olla sellainen, hän ryhtyy esittämään erilaisia mieshahmoja, joista tädin on hyvä valita. Ja siitäkös kesäinen keitos jälleen syntyy.

Elokuva perustuu löyhästi kirjaan Risto Räppääjä saa isän,ja se on kuvattu viime kesänä Naantalissa ja Koivusalon Nakkilan-studioilla.

Kinotar empi, Artista Filmi nappasi

Lasse Saarisen tuotantoyhtiö Kinotar valmisti Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjojen pohjalta kolme menestyselokuvaa vuosina 2008, 2010 ja 2012. Elokuvat ohjasi Mari Rantasila. Niistä viimeisin,Risto Räppääjä ja viileä Venla, oli vuoden 2012 katsotuin kotimainen elokuva, ja sen näki lähes 310 000 suomalaista.

- Lapsethan halusivat kovasti uutta Risto Räppääjää, ja minusta on luontevaa, että me sitten jatkamme.

Tiina Nopola

Mari Rantasila kertoi Yle Uutisille, että halusi tehdä välillä elokuvan aikuisille. Myöhemmin hän olisi ehkä voinut palata vielä Räppääjien pariin. Mitään varmaa hän ei voinut kuitenkaan luvata. Myös tuotantoyhtiö Kinotar olisi ollut halukas jatkamaan elokuvasarjaa, Rantasilalla tai ilman. Nopoloiden tulkinta tilanteesta on toinen:

- Meillä ei ollut mitään neuvotteluja eikä palavereja aiheesta. Ehkä he ajattelivat, että he joskus tekisivät uuden Risto Räppääjän, mutta ei meillä ollut minkäänlaista keskustelua, kertoo kirjailija-käsikirjoittaja Tiina Nopola.

- Eivät he esittäneet meille mitään yhteistyötarjousta, säestää kirjailija-käsikirjoittaja Sinikka Nopola.

- Se oli aivan sellaisen pienen huulenheiton tasolla.

Koska Kinotar ei kirjailijasisarusten mukaan osoittanut sen suurempaa innostusta uuden elokuvan tekoon, he päättivät kääntyä toisen yhtiön puoleen.

- Lapsethan halusivat kovasti uutta Risto Räppääjää, ja minusta on luontevaa, että me sitten jatkamme, perustelee Tiina Nopola.

Halusin vaihtaa kaikki näyttelijät, ettei tule apinoimisefektiä.

Timo Koivusalo

Uuden elokuvan on tuottanut Artista Filmi Oy yhteistyössä Nopoloiden oman yhtiön Ricky Rapper Oy:n kanssa. Elokuvan tuottajana ja ohjaajana toimii Timo Koivusalo, käsikirjoitus on Nopoloiden ja Koivusalon yhteistyö.

Uusi ilme, uusi säveltäjä, uudet näyttelijät

Katsojilla on varmasti pureskelemista siinä, että Rantasilan, lavastaja Minna Santakarin ja säveltäjä Iiro Rantalan luoma maailma on keksitty uudelleen. Myös tuttu näyttelijäkaarti on vaihtunut.

Tuoreessa Räppääjässä nähdään mm. Minttu Mustakallio Rauhana Annu Valosen sijaan, ja Martti Suosalon tilalla Lennartina häärii Vesa Vierikko. Pakastaja Elvi on kokenut niin ikään muodonmuutoksen, kun Ulla Tapanisen tilalle on Elviksi värvätty Riitta Havukainen.

- Halusin vaihtaa kaikki näyttelijät, ettei tule apinoimisefektiä. Oleellista on se, että on oikeat henkilöt oikeissa rooleissa, sanoo ohjaaja Timo Koivusalo.

- Olen tosi onnellinen meidän miehityksestämme.

Lapsinäyttelijät ovatkin vaihdelleet elokuvasta toiseen. Kun yksi Risto ja Nelli -pari on kasvanut liian isoksi, on tilalle tullut uusi. Lapsinäyttelijöille muun työryhmän tuki on tarpeen:

- Lasten kanssa on tärkeää, että rooleissa on todella vankat ja turvalliset ammattilaiset. Oli todella hauska katsoa sitä yhteistyötä, tuumaa Koivusalo.

_Risto Räppääjä ja Liukas Lennart _-elokuvaan musiikin on tehnyt pitkän linjan säveltäjä, tuottaja Esa Nieminen, joka on tunnettu erityisesti iskelmistään.

Menestyskirjoista näyttämön kautta menestyselokuviin

Sinikka ja Tiina Nopola aloittivat alakouluikäisille suunnatun Risto Räppääjä-sarjansa kirjoittamisen jo 1990-luvun lopulla. Ensimmäinen kirja_ Hetki lyö, Risto Räppääjä_ ilmestyi vuonna 1997. Suosittujen kirjojen kuvittajina ovat olleet Sami Toivonen yhdessä Aino Havukaisen kanssa sekä Christel Rönns.

Kirjoja on ilmestynyt kaikkiaan 13, viimeisin vuonna 2013. Lisäksi sarjaa täydentää muutama oheiskirja, kuten ystäväkirja. Kirjoja on myyty satojatuhansia, ja niitä on käännetty lähes 20 kielelle.

Kaikki kirjat on kustantanut Tammi. Elokuvasovitusten lisäksi Räppääjiä on nähty myös näyttämöllä.

.
.