Vatikaanin pankin entinen kirjanpitäjä sai uudet rahanpesusyytteet

Miehen epäillään pesseen rahaa kuvitteellisten lahjoitusten avulla. Rahat päätyivät käytännössä lainanlyhennykseen.

talous

Italiassa poliisi on takavarikoinut 6,5 miljoonan euron arvosta kiinteistöjä ja varoja mukaan luettuna rahanpesusta epäillyn Vatikaanin entisen kirjanpitäjän ylellinen 17 huoneen asunto. Epäillyn Nunzio Scaranon kerrotaan ottaneen vastaan miljoonia euroja kuvitteellisina lahjoituksina. Scaranon asianajaja on myöntänyt Scaranon käyttäneen rahat lainanlyhennykseen.

Scaranon epäillään hyödyntäneen Vatikaanin pankkia miljoonien eurojen pesemiseen. Tilit on nyt tutkittu, ja sieltä löytyi muun muassa yli 550 000 euron käteisnosto vuodelta 2009. Scaranon kerrotaan vieneen rahat Vatikaanista Italiaan, mutta koska hän ei olisi pystynyt epäilyksiä herättämättä tallettamaan koko summaa pankkiin, hän oli poliisin mukaan jakanut 50 ihmiselle 10 000 euroa kullekin vastaavan suuruisen sekin vastineeksi.

Sitten rahat olivat päätyneet salernolaisen kiinteistön lainan lyhennykseen. Se oli yrityksen nimissä, jonka omistajista yksi oli Scarano.

– Ne ovat lahjoituksia, jotka saimme vuosien varrella varakkailta ihmisiltä. Se, mistä rahat olivat peräisin, ei ole meidän vastuullamme, puolustaa Scaranon asianajaja Silverio Sica uutistoimisto AFP:lle.

Paavi vaatii Vatikaanin pankilta läpinäkyvyyttä

Aiemmin Nunzio Scaranoa epäiltiin yrityksestä salakuljettaa 20 miljoonaa euroa Sveitsistä Italiaan. Siksi hän oli kotiarestissa. Mies pidätettiin tänään tiistaina kotonaan Salernossa uusien epäilysten vuoksi. Kaksi muuta ihmistä on pidätetty tapaukseen liittyen ja 52 henkilön tekoja tutkitaan.

Scarano on kiistänyt syyllistyneensä rahanpesuun. Poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että suurin osa rahoista on peräisin yhtiöistä, joissa Scaranon ystävät ovat merkittävässä asemassa.

Paavi Franciscus on luvannut, että Vatikaanin pankin on täytettävä maailmanlaajuiset vaatimukset pankkitoiminnan läpinäkyvyydestä. Poissuljettua ei ole sekään, että Vatikaanin pankki lakkautetaan, ellei se kykene parantamaan toimintaansa. Italia on syyttänyt vuosien ajan, että Vatikaanin pankki on veroparatiisi varakkaille italialaisille.

Poliisin ja asianajajan mukaan Scaranon toimissa keskeisessä roolissa on ollut eräs Italian tärkeimmistä merenkulkualalla toimivista suvuista. Ketään heistä ei ole vangittu.

Scarano työskenteli Vatikaanin pankin kirjanpitäjänä parikymmentä vuotta. Hänen alaansa olivat pankin kiinteistöomaisuus ja arvopaperit.

Lähteet: AP, AFP, Reuters