1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelämantereelta pelastetut pääsivät vihdoin kuivalle maalle

Joulunpyhinä suomalaisvalmisteinen risteilyalus juuttui jäihin Etelämantereella. Useat pelastusyritykset epäonnistuivat, kun avuksi tulleet alukset juuttuivat nekin jäihin. Keskiviikkona kaikkiaan 52 tutkijaa ja turistia pääsivät vihdoin astumaan maihin Australiassa.

Kuva: EPA/ROB BLAKERS

Erikoinen, yli kolme viikkoa kestänyt pelastusoperaatio saatiin päätökseen 52 ihmisen osalta, kun he keskiviikkona saapuivat Australiaan ja saivat vihdoin astua kuivalle maalle.

Akademik Shokalskiy -aluksen epäonnekas tutkimusretki Etelämantereelle on saanut osakseen ankaraa arvostelua, kun tieteen tekemisen ja tutkimisen sijasta matkustajat joutuivatkin huvittamaan itseään muun muassa joogaamalla, katsomalla elokuvia sekä opettelemalla uusia kieliä ja solmujen tekoa.

Suomalaisvalmisteiselta venäläisalukselta lähetettiin joulupäivän aamuna hätäviesti, kun se oli juuttunut jäihin Etelämantereella.

Akademik Shokalskiylla oli 74 henkilöä, joista 52 oli turisteja, tutkijoita ja toimittajia. Laivalla olijoilla ei ollut varsinaista hätää, mutta alus ei omin voimin päässyt irti kolme kilometriä leveän jäämassan keskeltä.

Ensin venäläisaluksen avuksi lähtetettiin Xue Long -niminen kiinalaisalus, joka jäi itse jään saartamaksi. Myös Ranskan lipun alla seilannut alus yritti auttaa, mutta ei päässyt paikalle huonojen sääolojen takia.

Vaikka kiinalaismurtaja ei päässyt Akademik Shokalskiy -aluksen luo, se onnistui pelastamaan kaikki venäläisaluksen 52 matkustajasta kuljettamalla Xue Long -aluksen helikopterilla matkustajat australialaiselle Aurora Australis -alukselle.

Tämän jälkeen venäläis- ja kiinalaisalusten avuksi kutsuttiin yhdysvaltalainen Polar Star -murtaja. Molemmat alukset onnistuivat kuitenkin pääsemään jäistä irti omin avuin ennen yhdysvaltalaisaluksen saapumista.

Keskustelu siitä, kuka maksaa monimutkaisen ja -vaiheisen pelastusoperaation kustannukset, on alkanut ja käy kiivaana. Pelastustöihin osallistui neljä valtiota: Yhdysvallat, Kiina, Ranska ja Australia.

Tutkimusretkeä johtaneen australialaisen ilmastotutkijan Chris Turneyn mukaan lakimiehet ja vakuutusyhtiöiden edustajat neuvottelevat kustannusten jakamisesta

Kansainvälisten sopimusten mukaan alusten velvollisuus on auttaa hätään joutuneita ja alusten omistajat vastaavat kustannuksista.

Korjattu klo 13.36: Akademik Shokalskiy -alus ei ole enää kiinni jäissä, vaan alus pääsi irti jäistä kaksi viikkoa sitten.