1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian rauhanneuvottelut alkoivat Sveitsissä

Montreaux'ssa tänään keskiviikkona alkaneilta neuvotteluilta ei ole odotettavissa pikaisia tuloksia. Kehitysministeri Pekka Haavisto toivoo neuvottelujen edesauttavan humanitaariseen avun saamista Syyriaan.

Sveitsissä Montreaux'ssa keskiviikkona alkaneilta Syyrian rauhanneuvotteluilta, niin kutsutulta Geneve II:lta, ei odoteta nopeasti suuria läpimurtoja. Syyrian hallituksen ja oppositioryhmiä edustavan Syyrian Kansallisen koalition edustajien on nyt määrä kohdata ensi kertaa kasvoikkain neuvotteluissa.

Syyrian lähialueilla äskettäin vieraillut kehitysministeri Pekka Haavisto katsoo, että neuvottelut ovat merkittävä tapaus.

– Geneve II on hyvä alku. Tätähän on odotettu todella niin kuin kuuta nousevaa Geneve I:n jälkeen. Toivon, että siellä voidaan sopia tulitauosta, humanitaaristen käytävien avaamisesta ja jatkosta rauhanprosessille, sanoi kehitysministeri Pekka Haavisto, joka viime viikolla vieraili Jordaniassa, Libanonissa ja Turkissa ja osallistui Syyrian avustuskokoukseen Kuwaitissa.

Haavisto pitää oleellisena, että neuvotteluissa voitaisiin sopia humanitaaristen avun reittien aukipitämisestä ja avaamisesta myös hallituksen ja opposition rajojen yli.

– Käytännössä se voisi tarkoittaa sitä, että osapuolet sitoutuvat päästämään tiesuluilta tai rintamalinjoilta läpi humanitaarisen avun rekkasaattueet, joita Syyriassa kulkee, Haavisto sanoo.

Avustusten kulkeminen olisi tärkeää myös pakolaiskriisin jatkuvan kärjistymisen estämiseksi.

– Siellä on tietysti hyvin vaikeassa tilanteessa ihmisiä,  joilta on huolto katkennut, eli ei tule elintarvikkeita, ei tule lääkkeitä. Sieltä lähdetään nyt pakolaisuuteen paitsi sotatapahtumia pakoon, niin myös aivan humanitaarisista syistä.

Osapuolet tiukkoina Assadin asemasta

Syyrian informaatioministeri Omran al-Zoabi sanoi Sveitsissä, että Syyrian hallitus ei vetäydy neuvotteluista ja osallistuu vuoropuheluun.

– Me osallistumme vuoropuheluun ja meillä on todisteita terrorismista ja opposition sekä eräiden oppositiohahmojen suhteista järjestäytyneeseen terrorismiin, Syyrian informaatioministeri sanoi.

Presidentti Bashar al-Assadin hallinto on kutsunut kaikkia vastustajiaan terroristeiksi, mutta viime aikoina al-Qaida-verkostoon kytkeytyvien järjestöjen aktiivisuus Syyriassa on antanut hallinnolle entistä järeämpiä propaganda-aseita oppositiota vastaan.

Toisaalta juuri konferenssin tuntumassa Assadin hallinnon vastustajat esittelivät valokuva-aineistoon perustuvaa raporttia, jonka sanotaan todistavan peräti 11 000 pidätetyn kidutuksesta ja tappamisesta hallituksen vankiloissa.

Syyrian hallitus on pitänyt kiinni siitä, että se ei neuvottele presidentti Assadin erosta, kun taas oppositio pitää kiinni vaatimuksesta, että Assadin on erottava.

– Bashar al-Assad on vapaa sanomaan, mitä hän ajattelee, mutta kaikki tietävät, että Geneve II:n tarkoitus on täysi poliittinen siirtymä, opposition valtuuskunnan jäsen Hadi Bahra sanoi lentokentällä Genevessä.

Oppositiota heikentää rivien hajanaisuus

Opposition asemia neuvotteluissa heikentää se, että paikalla eivät suinkaan ole kaikki oppositioryhmät eivätkä Syyriassa taistelevat keskeiset aseelliset ryhmät ole edustettuina.

– Toivottavasti tämä on hyvä alku ja lisää painostusta myös niitä kohtaan, jotka eivät tule Geneveen. Nyt näkyy tavallaan se, kuka ei ole valmis minkäänlaiseen sopimiseen, ja silloin kansainvälisen painostuksen näitä kohtaan pitää lisääntyä, kehitysministeri Pekka Haavisto sanoo.

Montreaux'n avauksen jälkeen neuvottelujen määrä jatkua Genevessä perjantaina.