Koe uusi yle.fi

Ruotsalainen teräsjätti SSAB ja Rautaruukki yhdistymässä - määräysvalta Ruotsiin

Ruotsalaisyhtiön omistajat ovat saamassa 75 prosenttia uuden yhtiön äänivallasta.

talous
Rautaruukki
Rautaruukki / Risto Laine

Rautaruukki ja ruotsalainen SSAB ovat julkistaneet yhdistymissuunnitelman. Uudessa yhtiössä määräysvalta on Ruotsissa.

Yhdistyminen perustuu SSAB:n julkiseen osakevaihtotarjoukseen, jota Rautaruukin hallitus suosittelee osakkeenomistajilleen. Tämän tarjouksen kokonaisarvo on 1,1 miljardia euroa.

– Terästeollisuudessa on jo pitkään ajateltu, että SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyminen olisi loogista, sanoo ruotsalaisyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sverker Martin-Löf tiedotteessa.

Yhdistyneestä yhtiöstä tulee Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa toimiva teräsyhtiö, joka toimii maailmanlaajuisesti. Sen kotipaikka ja pääkonttori ovat Tukholmassa.

Osakkeenvaihtotarjouksessa jokaista Rautaruukin osaketta kohti tarjotaan 0,4752 uutta SSAB:n liikkeeseen laskemaa A-sarjan osaketta ja 1,2131 B-sarjan osaketta. A-sarjan osake antaa yhden äänen ja B-sarjan osake yhden kymmenesosaäänen yhtiökokouksessa.

Ruotsi-Suomi 58–42

Jos osakkeenvaihtotarjous hyväksytään kokonaisuudessaan, omistavat SSAB:n nykyiset osakkeenomistajat 58 prosenttia uuden yhtiön osakkeista ja 75 prosenttia äänivallasta. Rautaruukin nykyiset omistajat tulevat puolestaan omistamaan 42 prosenttia yhdistyneestä yhtiöstä ja 25 prosenttia määräysvallasta.

Solidiumin omistukseksi uudessa yhtiössä tulee 10 prosenttia äänivallasta ja 16,8 prosenttia pääomasta.

Suomen valtion omistusyhtiö Solidium ja ruotsalainen suuri SSAB:n osakkeenomistaja Industrivärden ovat ilmaisseet tukensa järjestelylle.

Yhdistyminen edellyttää, että Rautaruukin osakkeenomistajat hyväksyvät osakevaihtotarjouksen 90 prosentin osalta. Lisäksi muun muassa kilpailuviranomasiten on hyväksyttävä yhdistyminen.