1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja: Jatkossa harkitaan tarkemmin kenet leikataan

Polvi- ja olkapääleikkausten mahdollinen väheneminen voi lyhentää muita leikkausjonoja sekä vähentää tarvetta kouluttaa ortopedeja.

Ylen aamu
Heikki Pälve
Uudet tutkimukset osoittavat, että Suomessa tehdään rutkasti turhia polvi- ja olkaleikkauksia. Mitä käytännön merkitystä tällä tiedolla on, muuttuko leikkauskulttuuri lähivuosina? toiminnanjohtaja Heikki Pälve Lääkäriliitosta vastasi kysymykseen Aamu-tv:ssä.

Lääkäriliiton mukaan uudet tutkimustulokset olkapää- ja polvileikkausten tarpeellisuudesta muuttavat leikkauskäytäntöjä. Ylen aamu-tv:ssä haastateltu Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo, että jatkossa mietitään entistä tarkemmin, kenet leikataan.

Turhien leikkausten vähentäminen saattaa parantaa myös muiden leikkausjonossa olevien hoitoon pääsyä. Pälve arvioi esimerkiksi polvi- ja lonkkaproteeseja odottavien potilaiden hoidon saannin helpottuvan.

– Tietenkin työvoima jossain määrin ohjautuisi muihin ortopedisiin toimenpiteisiin, joissa on myös jonoa ja tarvetta, Pälve kertoo.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan Suomessa tehdään turhaan tuhansia polvi- ja olkapääleikkauksia. Järkevämpää hoitoa olisivat tutkijoiden mielestä fysioterapia ja jumppa.

Pälve pitää tuloksia merkittävinä, koska näitä leikkauksia tehdään paljon ja leikkaukset ovat kalliita.

Leikkausten mahdollinen väheneminen voi vähentää myös tarvetta kouluttaa ortopedeja.

– Ortopedien koulutusmääriä on lisätty. Voi olla, että kun ottaa huomioon lisäyksen määrän ja nopeuden ja toisaalta nämä löydökset, ortopedian koulutusmääriä täytyy pohtia, Pälve arvioi.

Lue seuraavaksi