ELY: Syntimittarista ei ollut tietoa rahoituspäätöstä tehtäessä

Lapin ELY-keskuksen yritysrahoitusyksikön päällikön Eija Virtasalon mukaan ELY-keskus ei tiennyt syntimittarista, kun se päätti 22 500 euron EU-tuen myöntämisestä keminmaalaiselle veripalveluyritykselle.

Kotimaa

Lapin ELY-keskuksen yritysrahoitusyksikön päällikön Eija Virtasalon mukaan ELY-keskus ei tiennyt syntimittarista päättäessään Droppi Veripalvelu Oy:n EU-tuesta.

ELY-keskus myönsi vuonna 2012 yritykselle 22 500 euroa EAKR-rahaa kuivaverianalyysin kehittämiseen. Menetelmän pohjalle kehitettiin myös syntimittari-niminen palvelu, jolla väitetään mitattavan verestä ihmisen syntisyyttä.

Tuki myönnettiin Droppi Veripalvelulle ja syntimittarin takana on Mikkoskopia-niminen yritys. Taustalla ovat kuitenkin samat henkilöt ja syntimittari käyttää Droppi Veripalvelun palveluita.

Eija Virtasalon mukaan Droppi Veripalvelun rahoitushakemus kävi läpi normaalin päätöksentekomenettelyn, jossa arvioitiin muun muassa yrityksen liiketoiminta- ja kehittämissuunnitelma.

– Hakemukset käydään läpi rahoituskokouksissa, missä päätös tehdään yrityksen liiketoimintasuunnitelman perusteella sekä kehittämishankkeesta laaditun projektisuunnitelman perusteella. Mukana päättämässä ovat olleet muun muassa ELY-keskuksen yritysrahoitusasiantuntijat, Virtasalo kertoo.

Hän ei kuitenkaan halua arvioida, oliko päätös virhe. Tuettu tutkimusmenetelmä ei ole käytössä koululääketieteessä. Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkäri vertasi sitä "uudenvuodentinoista ennustamiseen".

22.1. klo 11.36 Lisätty maininta Mikkoskopia-yrityksestä.