Näin rikollisjengit houkuttelevat tavallisia motoristeja jäsenikseen

Suurien moottoripyöräkerhojen halu laajentua näkyy jo tavallistenkin moottoripyöräilijöiden arjessa.

ilmiöt
Rikollisjengi
Yle

Poliisin rikollisjengeiksi luokittelemien moottoripyöräkerhojen kilpailu maakuntien herruudesta on kiihtynyt viime vuosina. Kahden Ylen haastatteleman moottoripyöräilijän mukaan on varsin yleistä, että tavalliset moottoripyöräkerhot saavat ehdotuksia liittyä osaksi suurempaa jengiä.

– Tietyn jengin jäsenet alkavat esimerkiksi käydä tallilla ja puhua asiastaan. Siinä hienovaraisesti myös kysytään, kiinnostaisiko liittyä heihin, nimettömänä pysyttelevä moottoripyöräilijä kertoo.

Samoissa juhlissa käy kaikkien moottoripyöräkerhojen jäseniä.

Tavallinen motoristi

Hän kuuluu niin sanotusti tavalliseen moottoripyöräkerhoon, eli kerhoon, jonka toimintaan ei liity mitään rikollista.

Rikollisiksi luokitellut jengit ovat usein hyvin tietoisia oman alueensa moottoripyöräkerhoista, vaikka kyseessä olisikin kerhollinen tavallisia perheenisejä ja -äitejä.

– Kulttuuri on vuosien saatossa muuttunut sillä lailla, että minkään kerhon toiminta ei ole enää niin suljettua. Samoissa juhlissa käy kaikkien moottoripyöräkerhojen jäseniä riippumatta siitä, mikä porukan tausta on, lähde kertoo.

"Kiinnostaako olla meidän väreissä?"

Toiseen tavalliseen moottoripyöräkerhoon kuuluva mies kertoo, että ehdotuksia on matkan varrella tullut vastaan useampiakin.

– Jossain, kun on nähty tietyn jengin jäseniä, asia on otettu heidän taholtaan puheeksi ja meiltä on kysytty, kiinnostaisiko meitä olla tietyissä väreissä, mies havainnollistaa.

Hänen mukaansa keskustelua on käyty ystävällisessä hengessä, eikä siihen ole liittynyt painostusta.

Kartta merkittävimpien järjestäytyneen rikollisuuden organisaatioiden levinneisyydestä Suomessa 2000 ja 2013
Merkittävimpien järjestäytyneen rikollisuuden organisaatioiden levinneisyys Suomessa 2000 ja 2013. Lähde: Keskusrikospoliisi.Yle

– Kun olemme kohteliaasti kieltäytyneet, on houkuttelu loppunut siihen.

Hänen mukaansa moottoripyöräpiireissä on tosiaan yleistä, että samoissa bileissä pyörivät kaikki.

– Isommissa tapahtumissa on poikkeuksetta edustus kaikista isoimmista kerhoista. Yleensä nämä laajentumisasiat menevätkin niin, että jollain pikkukerholla itsellään on halu liittyä johonkin isompaan. Pikkukerhot hakevat tällä tavalla hyväksyntää muiden motoristien keskuudessa, mies arvioi.

Poliisi: Ilmiö on tiedossa

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Tapio Kalliokoski sanoo, että ilmiö on tuttu myös poliisille. Suomessa järjestetään vuosittain useita kymmeniä moottoripyöräkerhojen tapaamisia, kuten kokoontumisajoja, joihin osallistuu myös tunnuksellisia jengejä.

– Poliisin tiedossa on, että eräänlaista kerhojen lähentymistä ja rekrytointiakin tapahtuu näissä tapaamisissa, Kalliokoski sanoo.

Jengit harjoittavat lähentymispyrkimyksissä tiettyä ennakkovalikointia.

KRP:n rikostarkastaja Tapio Kalliokoski

Tunnuksellisten jengien, kuten Helvetin Enkelien, Bandidoksen, Cannonballin ja United Brotherhoodin on tiedetty jo pitkään pyrkivän laajentumaan maakunnissa. Poliisi on luokitellut kaikki neljä jengiä rikollisjärjestöiksi.

Kalliokosken mukaan tietyt ihmiset ihailevat suurimpiin moottoripyöräkerhoihin liittyviä nahkaliivejä ja muuta ulkoista olemusta, josta jäsenet on helppo tunnistaa.

– Ihailun kohteena on tiettyihin jengeihin liittyvä arvostus ja jengien sisäinen hierarkia, Kalliokoski arvioi.

Hänen mukaansa on harvinaisempaa, että kokonainen moottoripyöräkerho liittyisi kerralla osaksi isompaa jengiä. Kyse on ennemminkin yksittäisistä ihmisistä.

– Poliisin käsitys on, että jengit harjoittavat lähentymispyrkimyksissään tiettyä ennakkovalikointia, eli lähentymistä tapahtuu lähinnä sellaisten ihmisten suuntaan, joiden arvioidaan muutenkin sopivan kerhon imagoon, Kalliokoski toteaa.