1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Jo Kekkonen vertaili kannabiksen ja viinan haittoja

Kekkonen otti Barack Obaman lailla kantaa kannabiksen käyttöön jo 60- ja 70-luvuilla.

politiikka

Huumekysymyksellä ei ole saavutettu suosiota suomalaisessa politiikassa, ja vireillään oleva kansalaisaloite kannabiksen käytön ja kotikasvatuksen laillistamisesta ei ole juuri saanut myötätuntoa eduskunnassa.

Viime vaalien alla vihreiden Osmo Soininvaara esitti sentään vaaliohjelmassaan (siirryt toiseen palveluun), että huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin ja tuomiota annettaisiin vain myynnistä, maahantuonnista ja suurien määrien hallussapidosta.

Asiaa ei kuitenkaan sen laajemmin pidetty esillä, vielä vähemmän kun neljä vuotta aikaisemmin vihreiden nuorisojärjestön puhenjohtaja Markus Drake herätti paheennusta polttamalla julkisesti pilveä (siirryt toiseen palveluun) vaaliteltan edessä.

Barack Obaman liberaali suhtautuminen kannabikseen on kuitenkin ollut Suomessakin esillä jo pitkään aikaa. Joulukuussa 1967 Suomen Kuvalehti julkaisi nimikerkki Liimataisen (siirryt toiseen palveluun) kirjoituksen silloisesta rappioalkoholismiongelmasta, marraskuun liikkeen aikoja kun elettiin:

"Jos nuorukainen myy 10 grammaa marijuanaa, joka ei tee kissankipeää sen polttajalle, hän saa sakkoa tai vankeutta. Se on tietenkin oikein, sillä marijuana on vaarallinen nautintoaine. Mutta ministeriö, jonka tulee vastata maan raittiusoloista, sallii naurettavaan hintaan myydä sellaista alkoholia, joka kuin rotanmyrkky tappaa sen vakituisen nauttijan.

Mikä oikeusvaltio tämä on?"

Kymmenen vuotta myöhemmin presidentti Urho Kekkonen julkaisi saman kirjoituksen uudelleen omalla nimellään kirjassaan Nimellä ja nimimerkillä.

Lue seuraavaksi