1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ilmaviulisti pääsee Ukko Nooalla hyvään alkuun

Moni on kuullut ilmakitaristista, mutta ilmaviulisti ja -sellisti ovat harvinaisempia tuttavuuksia. Yle Keski-Pohjanmaa pyysi viulunsoitonopettaja Raila Järvelältä leikkimielisiä ohjeita aloitteleville ilmajousisoiton harrastajille.

ilmiöt
Ismo ja Petri soittaa studiossa.
Raila Paavola / Yle

Järvelän mukaan ilmasoiton opettelu kannattaa aloitta helpoista kappaleista, kuten tavallisillakin soittotunneilla tehdään.

– Kannattaa valita sellainen kappale, joka alkaa hitaasti ja hartaasti, jolloin sormia ei heti aluksi tarvitse liikutella kauhean nopeasti. Esimerkiksi Ukko Nooa tai Tuiki tuiki tähtönen ovat hyviä vaihtoehtoja, sanoo kolmekymmentä vuotta perinteisiä viulutunteja pitänyt Järvelä.

Jos soittaa klassista musiikkia, käden asento pitää olla hyvin arvokas.

Raila Järvelä, viulunsoitonopettaja

Teknisesti vaikeammissa kappaleissa ilmaviulistin kannattaa tehdä sormilla näyttäviä liutuksia ja juoksutuksia.

– Jos soittaa klassista musiikkia, käden asento pitää olla hyvin arvokas, jolloin käsi on vaakasuorassa. Ilmaviulu ei saa myöskään roikkua. Kevyempää musiikkia soittaessa voi vähän lantiotakin heiluttaa, Järvelä nauraa.

Ilmasellistin kannattaa kiinnittää huomiota ryhdikkääseen soittoasentoon, jossa selkä on suorassa. Järvelä vinkkaa, että huomiota tulee kiinnittää myös jalkaterien asentoon.

Huolella rakennetussa ja uskottavassa esityksessä pukeutuminen tukee kappaletta

– Jos soittaa klassista musiikkia päällä pitää olla iltapuku, kun taas hevimusiikkia soittaessa täytyy pukeutua vähän rokahtavammin, Järvelä veistelee.

Lue seuraavaksi