Kosmetologia on ammatillisten opintojen lääkis

Ammatillisista linjoista kosmetologiaa on yhtä vaikeaa päästä opiskelemaan kuin lääke- tai lakitiedettä. Kolmen vuoden välein järjestettävälle linjalle Saimaan ammattiopisto Sampoon haki viime kesänä 74 opiskelijaa, joista vain vajaa viidesosa hyväksyttiin opiskelemaan.

Kotimaa
Kosmetologian opiskelijat Leena Salmi, Linda Röyskö ja Laura Pääkkönen

Viime vuoden suosituimmaksi ammatilliseksi hakukohteeksi nousi Etelä-Karjalassa Saimaan ammattiopisto Sammossa kauneudenhoito- eli kosmetologialinja. Lehtori Sari Pöyhösen mukaan kosmetologia on monille haaveammatti asiakaslähtöisyytensä ansioista.

Opiskelijajoukko muodostuu kaiken ikäisistä ja erilaisista elämäntilanteista tulevista ihmisistä. Vain kuusi opiskelijaa linjalla valittiin suoraan peruskoulusta. Useilla oppilaalla on jo valmiiksi toinen suoritettu tutkinto. Kosmetologiopiskelija Leena Salmi hyödyntää sairaanhoitajan työkokemustaan.

– Sairaanhoitajan tiedoista ja taidoista on ollut hyvä pohja tekemiselle. Meillä sairaanhoidossa ja varsinkin perusterveydenhoidon puolella oli aika paljon töitä ja kiirettä, mutta kosmetologi tekee kaikessa rauhassa.

– Kaikesta aikaisemmasta koulutuksesta on hyötyä. Asiakaspalvelukokemukset aikaisemmasta koulutuksesta on tärkeitä, kertoo restonomin tutkinnon aiemmin suorittanut Laura Pääkkönen.

Töitä riittävästi tarjolla

Kolme vuotta kestävällä kosmetologialinjalla opiskellaan ihonhoitoa ja sen ohjausta, erikoishoitoja sekä kauneudenhoitoalan yritystoimintaa. Kosmetologit tekevät työtä asiakkaiden jalkojen, käsien ja kasvojen kanssa.

– Eli voisi tiivistäen sanoa, että tehdään hoitoja kasvoista aina jalkateriin saakka, summaa lehtori Sari Pöyhönen.

Kosmetologian opiskelu koostuu enimmäkseen käytännön harjoittelusta. Teoriapäiviä viikkoon mahtuu vain yksi. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan taitojaan myös kerran viikossa järjestettävällä asiakaspalvelupäivällä.

Lehtori Sari Pöyhösen mukaan alan työllistymisnäkymät ovat erittäin hyvät. Jos oman yrityksen perustaminen ei innosta, on töitä tarjolla viime vuosina kasvaneen kysynnän ansiosta jonkun toisen yrityksessä.

– Työllisyysnäkymät on äärimmäisen hyvät siksi, että tunnettavuus ja tiedettävyys ovat kasvaneet ja ihmisillä on enemmin varallisuutta käyttää näihin palveluihin. Elämä on hektistä. Meiltä haetaan sitä omaa aikaa ja rentoutumista, kertoo Sari Pöyhönen.

Iltalinja aikuisille

Kosmetologisten palveluiden käyttäjien määrä on lisääntynyt, opiskelijaksi haluavia on paljon ja työpaikkoja riittäisi, mutta linja järjestetään vain kolmen vuoden välein.

Saimaan ammattiopisto Sampon Lehtori Sari Pöyhösen mukaan tarvetta olisi myös aikuisten omalle iltakurssille, sillä ensi vuonna linjalle valitaan oppilaat suoraan peruskoulusta.

– Olemme ammatillisen neuvottelukunnan kanssa keskustelleet. Tällä hetkellä nähdään, että tämä koulutusmäärä on hyvä. Meillä toiveina olisi, että saataisi aikuisille iltalinja.

Jutun kirjoittaja Jani Koivistolainen on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.