Kunnallispäättäjän pakolaislausunnot kuohuttavat - kehotetaan eroamaan puheenjohtajan paikalta

Kokoomuspiireissä Timo Ihamäen lausuntoja pakolaisten vastaanottamisesta Heinolaan pidetään niin rasistisina, että ryhmäjohto haluaa sanoutua irti niistä. Koemme tämän kiusallisena julkisuutena, myöntää kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Jaakkola.

Kotimaa
Timo Ihamäki valtuuston kokouksessa.
Heikki Ahonen / Yle

Timo Ihamäen (kok.) asema Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana joutuu puntariin.

- Olen lähettänyt kyselyn ryhmälle, että mikä on ryhmän kanta tilanteeseen. Olen lähettänyt myös Ihamäelle viestin, että hän miettisi julkisuuteen tulleita seikkoja ja aiheuttaako se joitakin toimenpiteitä häneltä itseltään, kertoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Jaakkola.

Mehän ei tällaisia allekirjoiteta ja meidän täytyy miettiä, miten me erottaudumme tämän kaltaisista sanonnoista.

Ilkka Jaakkola

Kokoomuspiireissä Ihamäen lausuntoja pakolaisten vastaanottamisesta Heinolaan pidetään niin rasistisina, että ryhmäjohto haluaa sanoutua irti niistä.

Timo Ihamäki on ehdottanut, että Heinola ottaisi 100 kiintiöpakolaista paikatakseen asukasvajettaan.

- Lukumäärä ratkaisee, joten yritämme saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia. Totta kai haluaisimme mieluummin suomalaisia, mutta meillä on nyt periaatteessa hätä kädessä, totesi Ihamäki Yle Lahdelle tiistaina.

- Koemme tämän kiusallisena julkisuutena. Minulle on tullut puheluita, että kun nämähän ovat suorastaan rasistisia lausuntoja. Mehän ei tällaisia allekirjoiteta ja meidän täytyy miettiä, miten me erottaudumme tämän kaltaisista sanonnoista, Jaakkola korostaa.

"Aina parempi mitä nopeammin"

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Jaakkola kehottaa Ihamäkeä eroamaan vapaaehtoisesti puheenjohtajan paikalta:

- Tulkitsette oikein. Aina parempi mitä nopeammin.

Aiemmin on sovittu, että Ihamäki istuisi valtuuston puheenjohtajana kauden kaksi ensimmäistä vuotta. Jaakkola toivoo kuitenkin, että Ihamäki vetäisi omat johtopäätöksensä.

- Hänen pitäisi nyt itse harkita asemaansa valtuuston puheenjohtajana ja tehdä johtopäätöksiä ilman, että kenenkään tarvitsee ryhtyä irtisanomishankkeeseen.

Jaakkola uskoo, että valtuuston puheenjohtajan paikka pysyisi kokoomuksella myös Ihamäen mahdollisen eron jälkeen.