1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Pyöräilläänkö tulevaisuudessa Näsijärven yli Aitolahdesta Kauppiin?

Yhdeksän tamperelaisvaltuutettua on tehnyt valtuustoaloitteen sillan rakentamisesta Näsijärven Kiikkistensalmeen. Aitolahdesta Kaupiin johtava silta toisi kaakkois-Tampereen lähemmäs Taysia ja raitiotietä.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Aloitteessa esitetään Kaupista Aitolahden yli Hirviniemeen rakennettavaa siltaa. Samalla aloitteen kirjoittaneet yhdeksän kokoomusvaltuutettua patistavat Nurmi-Sorilan alueen viereisen Hirviniemen yleiskaavoituksen käynnistämistä.

Aloitteen ensimmäisen allekirjoittajan Matti Höyssän mielestä uuden maakuntakaavan laadinnassa tulisi ottaa huomioon kaupungin väkimäärän kasvu ja eteläisten osien ohella myös koilinen.

– Nurmi-Sorila, Tarastenjärvi ja Hirviniemi muodostaisivat yhdessä uuden merkittävän alueen Kaakkois-Tampereelle, Höyssä tähdentää.

Arviolta 350 metrin mittaisen sillan rakentaminen toisi Höyssän mukaan uudet asuinalueet lähelle Taysia ja raitiotietä.

Apulaispormestari ei lämpene ajatukselle

Kaupin kohdalla pitäisi miettiä tunnelia tai katetta, jotta liikuntamahdollisuudet ja luonto säilyvät ennallaan.

Matti Höyssä

Apulaispormestari Pekka Salmen (sd) mielestä mahdollisen uuden sillan ja asuinalueen suunta on väärä.

– Kaupunkistrategian mukaan kaupungin laajenemisen suunta on etelä.

Salmi yllättyi aloitteen jättäneen kokoomuslaisten valtuuttettujen määrästä. Hänen mielestään uuden asuinalueen rakentaminen ja infran luominen tulisi kaupungille kalliiksi.

– Minun mielestäni Kaupin luontoa ja sen virkistysarvoja tulisi suojella. Silta ei sovi tähän ajatukseen, Salmi toteaa.

Sillan lisäksi tunneli tai kate

Aloitteen allekirjoittaja Matti Höyssä myöntää kustannuksia tulevan, mutta niitä tulee aina uusia asuinalueita rakennettaessa. Suurimpia yksittäisiä investointeja olisi juuri sillan rakentaminen ja Kaupin luontoarvojen suojelminen.

– Minulle Kauppi on hyvin tärkeä virkistys ja luontoarvoiltaan. Kaupin kohdalla pitäisikin miettiä mahdollista tunnelia tai katetta, jotta liikuntamahdollisuudet ja luonto säilyvät ennallaan, Höyssä pohtii.

Valtuustoaloitteen toivotaan herättävän keskustelua ja aloitteentekijöiden mielestä johtavan Hirviniemen alueen kaavoituksen käynnistämiseen joko vuosina 2015 tai 2016. Mahdollisuus sillan rakentamiseen pyritään saamaan parhaillaan laadittavaan Pirkanmaan 2040 maakuntakaavaan.