1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sarjakuvaharrastajien unelma toteutui Oulussa

Oulun Sarjakuvakeskus tarjoaa näyttelyiden ja kurssien ohella rennon kohtauspaikan.

kulttuuri
Harri Filppa ja Tarja Longi-Korpua
Karoliina Kemppainen / Yle

Kulttuuritalo Valveen tiloissa sijaitseva keskus on ollut avoinna reilun viikon, ja kiinnostusta on riittänyt.

- Avajaisissa kävi satoja ihmisiä, ja niiden jälkeenkin täällä on käynyt runsaasti väkeä tutustumassa näyttelyihin ja kyselemässä, mistä oikein on kyse, kertovat Oulun Sarjakuvaseuran puheenjohtaja Harri Filppa sekä päivittäistä toimintaa pyörittävä Tarja Longi-Korpua.

Sarjakuvaseura on toiminut kaupungissa vuodesta 1980 lähtien, ja parina syksynä on järjestetty sarjakuvafestivaalit. Keskus perustettiin kaiken sarjakuvatoiminnan kivijalaksi.

- Festarit on tarkoitus järjestää vuosittain, ja niiden järjestämisessä keskus on erittäin tärkeässä roolissa. Lisäksi meillä on nyt kiinteä paikka näyttelyitä ja kursseja varten. Keskus toimii myös tekijöiden, harrastajien ja muiden aiheesta kiinnostuneiden kohtauspaikkana.

Karttuva kokoelma

Sarjakuvakeskuksella on oma kokoelma, jota kartutetaan jatkuvasti. Kokoelmasta löytyy esimerkiksi paikallisten tekijöiden pienpainatteita, ja se kiinnostaa niin harrastajia kuin tutkijoitakin.

- Kulttuurintutkijoille sarjakuva on mielenkiintoinen tutkimusala, koska siinä yhdistyy kirjallinen ja visuaalinen kulttuuri, Tarja Longi-Korpua pohtii.

Sarjakuva on hyväksytty taidemuodoksi muiden rinnalle.

Harri Filppa

- Tein itse graduni mainossarjakuvista, ja se oli kokonaan sarjakuvan muodossa. Nyt teen väitöskirjaa niin ikään sarjakuvaformaatissa, Harri Filppa kertoo.

Salonkikelpoinen taidemuoto

Vaikka sarjakuva on viime vuosina elänyt nousukautta, enää ei voida puhua ohimenevästä trendistä.

- Vankka harrastajakunta on vaikuttanut siihen, että sarjakuva on hyväksytty taidemuodoksi muiden rinnalle, Filppa uskoo.

- Tässä on paljon samaa kuin aikanaan murrebuumissa: suuren suosion myötä yhtäkkiä olikin hyväksyttyä tehdä taidetta murteella. Kun lukijat ottavat jonkin omakseen, ei kulttuurin niin sanotuilla portinvartijoilla ole enää varaa väittää, että tämä on jotenkin alempiluokkainen tapa käyttää kuvaa ja kieltä, Longi-Korpua lisää.

Oulun Sarjakuvakeskus on avoinna tiistaista perjantaihin klo 11-16. Tällä hetkellä esillä on oululaisen Jii Roikosen 30-vuotisen sarjakuvataiteilijauran juhlanäyttely POW! sekä Ilta-Sanomien Kuukauden kotimaiset –sarjan oululaisia tekijöitä esittelevä näyttely.

Lue seuraavaksi