1. yle.fi
  2. Uutiset

Piennavetat yleisiä Keski-Suomessa

Kannonkosken Piispalassa puhutaan tänään piennavetoiden tulevaisuudesta. Etenkin pohjoisessa Keski-Suomessa piennavetat ovat yleisiä.

lehmät
Lehmiä.
Yle

Piispalassa järjestettävillä Piennavettapäivillä keskustellaan erityisesti piennavettojen investoinneista ja rahoitusratkaisuista. Projektin vetäjä Markku Toikkanen sanoo, että maatilojen yhtiöittämisinnosta huolimatta, 20–30 lehmän piennavetat ovat edelleen Keski-Suomen kunnissa merkittäviä toimijoita.

– Piennavetat ovat edelleen runko suomalaisessa maataloudessa. En tiedä, voiko 20–30 lehmän navettojen kohdalle enää puhua piennavetoista, mutta kyllä esimerkiksi Kinnulan, Kivijärven ja Kannonkosken kunnissa sen kokoiset navetat ovat ihan merkittävä. Maa ja metsätaloudessa pyörii näissä pienissä pitäjissä suunnilleen kunnan budjetin verran rahaa, että kyllä nämä piennavetatkin pyörittävät ihan merkittäviä rahavirtoja.

Maataloustilastojen mukaan maakunnan lypsytiloilla on keskimäärin 25,3 lehmää. Luku on pienempi vain Satakunnassa. Keski-Suomessa alle 30 lehmän tiloja on vajaat 6 500, mikä on noin 45 prosenttia kaikista lypsytiloista.

Panoksi työntekijöiden hyvinvointiin

Piennavettapäivillä huolehditaan myös henkilökunnan hyvinvoinnista.

– Pienillä kustannuksilla ja remonttitöillä saadaan huomattavasti parannettu työolosuhteita. Työn keventyessä hoitohenkilöiden hyvinvointi paranea ja se näkyy myös eläimissä.

Toikkanen arvioi, että suurnavetalle ei ole edes kovaa tilausta pohjoisessa Keski-Suomessa.

– Piennavetat istuvat tänne hyvin, koska meillä on pienet peltopinta-alat ja pitkät etäisyydet hankkia lisää peltoa.

Samalla tilaisuus on myös hengennostatus pientilallisille.

– Tämä on myös uskon vahvistus siihen, että myös pienellä pärjää. Myös piennavetalla on mahdollisuus taata isännälle ja emännälle hyvä toimeentulo, toteaa Toikkanen.

Piennavettapäivät ovat osa maa- ja metsätalouden kehittämiseen tähtäävää Voimakas-hanketta.

Uutiseen on lisätty maataloustilaston tiedot lypsytilojen koosta 23.1.2014, kello 9:15.

Lue seuraavaksi