Kuluttaja-lehti: Kevyimmät ruokakermat vain suurustettua vettä

Kuluttaja-lehden mukaan monessa kevytkermassa on vain lisäaineita, suurusta ja vettä - ja pahimmillaan aivan liikaa suolaa.

terveys

Kevyimmät ruokakermat eli niin sanonut keinokermat ovat lähinnä lisäaineilla kohennettua suurustettua vettä, paljastaa Kuluttaja-lehden (siirryt toiseen palveluun)teettämä vertailu.

Lehden haastattelema Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Anu Hopia sanoo suoraan, että "Hyvin kevyet rasvaseokset ovat käytännössä suurustettua nestettä".

Käytännössä se on niin, että mitä vähemmän kermoissa on rasvaa, sitä enemmän niissä pitää olla lisäaineita, jotta niistä sitten saadaan täyteläisiä ja kerman kaltaisia seoksia.

Hyvää asiassa on se, että näiden ruokakermojen lisäaineet eivät ole terveydelle haitallisia. Sen sijaan haitallista on ruokakermoissa oleva kova, tyydyttynyt rasva. Myös suola on pahasta. Sitä on varsinkin maustetuissa ruokakermoissa.

Enimmillään ruokakermassa voi olla suolaa jopa 1,4 prosenttia. Se on niin paljon, ettei ruokaan pitäisi kerman jälkeen enää lisätä suolaa lainkaan.

Tavallinen kevyt ruokakerma on parasta

Kliinisen ravitsemustieteen dosentti ja ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa kuitenkin, että kaikki Kuluttajan vertailussa olleet kermat ovat kuohukermaa terveellisempiä ja parempia.

Lehden tutkimustulosten ja haastattelemien asiantuntijoiden mukaan paras vaihtoehto olisi käyttää kevyttä ruokakermaa eli keino- tai kasviskermaa, jossa korkeintaan kolmannes rasvoista on kovaa rasvaa.

Toisaalta lehdessä kysytään, että miksi ruokaan pitää sekoittaa vedellä höystettyä ruokakermaa, kun saman asian ajaa tilkka tavallista kermaa.