Lasten hätä avaa suomalaisten kukkarot

Inhimillinen kärsimys, erityisesti lasten hätä saa suomalaiset lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen. Yleishyödyllisistä järjestöistä kerrotaan, että yksityishenkilöt ovat vuosi vuodelta innokkaammin mukana hyväntekeväisyydessä. Järjestöjä on työllistänyt suoraveloituksen loppuminen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suoraveloitus päättyy tammikuun loppuun mennessä, mikä on pannut hyväntekeväisyysjärjestöt tiukoille.

– Se oli aika iso paukku meille kaikille, vaikka siitä oltiin puhuttu monta vuotta, kertoo Amnesty Internationalin Suomen osaston varainhankintapäällikkö Nora Huhta.

Ihmisoikeuksiin keskittynyt Amnesty kehottaa tukijoitaan siirtymään e-laskuun. Siirtymä on Huhdan mukaan jo verottanut tukijoiden määrää, mutta lopulliset luvut selviävät myöhemmin.

Taantumassakin lahjoitetaan miljoonia

Yle Uutisten haastattelemat järjestöt kertovat lähes poikkeuksetta, että yksityishenkilöiden tuki on ollut kasvussa kuluneella vuosikymmenellä. 2013 talousluvut eivät ole valmiit, mutta SPR arvioi suomalaisten lahjoituksiksi noin 10 miljoonaa, Kirkon ulkomaanapu noin 8,6 ja World Vision noin 4,8 miljoonaa.

Amnesty sai yksityishenkilöiltä viime vuonna reilut 3,8 miljoonaa euroa. Kadulla värvääminen on tehokkain keino saada uusia kuukausilahjoittajia, Nora Huhta sanoo.

– Vuonna 2004 kun me aloitettiin feissaus, meillä oli noin 10 000 jäsentä. Tänä päivänä meillä on yli 40 000 tukijaa.

"Feissauksen" puolesta puhuvat myös ympäristöjärjestöt Greenpeace ja Maailman luonnonsäätiö WWF. Greenpeace arvioi, että se vastaanotti suomalaisilta lahjoituksina viime vuonna n. 1,8 miljoonaa euroa. Tukijoiden määrä kasvoi edellisvuodesta muutamalla sadalla 21 080:een.

– Venäjän tapahtumat eivät ole vaikuttaneet suuntaan tai toiseen, viestintäpäällikkö Juha Aromaa sanoo ja tarkoittaa Sini Saarelan tapausta.

WWF arvioi, että suomalaiset tukivat sen toimintaa viime vuonna noin 3,2 miljoonalla.

Lasten hyvinvointi etusijalla

Uusi lastensairaala raportoi keränneensä viime helmikuussa alkaneen kampanjansa aikana lähes 21 miljoonaa euroa lahjoitusvaroja, mutta keräysjärjestäjä ei tiedä mikä on yksityishenkilöiden osuus summasta.

Kehitysmaiden lasten hyväksi työskentelevä Plan Suomi katsoo saaneensa merkittävää vetoapua televisiosta.

– Kun Plan tuli Suomeen reilut kymmenen, viitisentoista vuotta sitten aloitimme tv-gaalat, se on konsepti, josta on pystytty pitämään varsin hyvin kiinni. Kummius on sellainen asia, joka on suomalaisten sydäntä lähellä, markkinointijohtaja Kirsi Mettälä kertoo.

Plan Suomen tilikausi ulottuu kesäkuusta kesäkuuhun, ja viime tilikaudella järjestö sai kokoon kaikkiaan reilut 17 miljoonaa euroa, josta puolet tulee yksityisten ja yritysten kautta ja loput ulkoministeriön sekä EU:n kassoista. Yksityisvarainhankinta toi viime vuonna Planille arviolta 8 miljoonaa.

Suomalaisten auttamishalusta toivoo saavansa osa moni järjestö, mutta mukaan mahtuu, Amnestyn varainhankintapäällikkö Nora Huhta sanoo.

– Suomessa lahjoittaminen ja varainhankinta on vielä sen verran pientä, että oikeastaan kaikki uudet toimijat on tervetulleita. Se tekee lahjoittamisesta yleisempää.