1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirkkojen myynti on harvinaista Suomessa

Seurakunnat joutuvat luopumaan rakennuksistaan niiden vähäisen käytön ja kalliiden ylläpitokustannusten takia. Koko maassa on kuitenkin käyty kauppaa vasta kahdesta kirkkorakennuksesta. Myyntiaikeita vaikeuttaa ostajien puute ja rakennusten tunnearvo.

Kotimaan uutiset
Vuohijärven kirkko Kouvolan Valkealassa.
Mika Moksu / Yle

Vuohijärven kirkko Kouvolan Valkealassa on yksi niistä harvoista kirkkorakennuksista, joka on löytänyt uuden omistajan. Taidekeskus Salmela on ottamassa rakennusta toimisto- ja konserttikäyttöön. Kirkon myynti odottaa seuraavaksi kirkkohallituksen hyväksyntää.

Kirkon keskushallinnosta kerrotaan, että varsinaisia kirkkoja Suomessa ei ole myyty yhtään. Myös epävirallisten kirkkojen myynti on harvinaista – tähän mennessä kirkkorakennuksia on myyty vasta kaksi. Myyntiä hidastavat pienet markkinat.

– Vaikka rakennus haluttaisiin myydä, myynti ei ole helppoa, sanoo yliarkkitehti Antti Pihkala Kirkon keskushallinnosta.

Viimeksi marraskuussa Männistön vanha kirkko Kuopiossa siirtyi katolisen kirkon omistukseen. Kotkassa Ruonalan kirkko on pantu vastikään myyntiin.

– Muihin maihin verrattuna Suomessa myyntitilanne on rauhallinen, kertoo yliarkkitehti Antti Pihkala.

Seurakunnat haluavat luopua rakennuksista, jotka ovat vähäisessä käytössä ja jotka kuormittavat kustannuksillaan seurakuntien taloutta. Kirkon keskushallinto kannustaa seurakuntia luopumaan turhista rakennuksista.

– Olisi hyvä, jos seurakuntien olisi mahdollista keskittää toimintojaan. Toisaalta ratkaisua ei tehdä vain taloudellisista näkökulmista, vaan tunnetta on aina pelissä, sanoo Antti Pihkala.

Esimerkiksi Kouvolassa ehdotettiin viime vuonna Inkeroisten kirkon myymistä, mutta aikeista luovuttiin seurakuntalaisten vastustuksen takia.