Hallitus erimielinen päästötavoitteista

Ympäristöministeri Niinistö pitää päästövähennystavoitetta vaatimattomana. Pääministeri Katainen puolestaan painottaa, että ehdotuksen vaikutukset teollisuudelle pitää selvittää ennen lopullista päätöksentekoa.

politiikka

Hallituksen sisällä on varsin erilaisia näkemyksiä EU:n komission tänään esittämistä päästövähennystavoitteista. Esityksestä aloitetaan nyt jäsenmaiden välillä neuvottelut, jotka huipentuvat maaliskuun lopulla EU-valtioiden päämiesten huippukokouksessa.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) pitää komission esittämää 40 prosentin päästövähennystavoitetta vuodelle 2030 vaatimattomana.

- Uskottava ilmastopolitiikka vaatisi asiantuntija-arvioiden mukaan päästöjen vähentämistä vähintään 50 prosentilla, hän sanoo.

Niinistö kiirehtisi myös päästökauppaan suunniteltuja rakenteellisia muutoksia, joita komissio esittää tehtävän vuoteen 2020 mennessä. Hän pelkää, että päästöoikeuksien nykyinen alhainen hinta ja taloudellinen taantuma vievät ilmastotavoitteita koko ajan kauemmas.

Katainen: Vaikutukset teollisuudelle pitää selvittää

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) puolestaan sanoo linjausten olevan pitkälti Suomen tavoitteiden mukaisia. Hän kuitenkin korostaa, että ehdotusten merkitys Suomen ja suomalaisten yritysten kilpailukyvylle tullaan selvittämään ennen maaliskuun huippukokousta.

- On tärkeää, että arvioimme tarkkaan komission ehdotuksen vaikutukset erityisesti energiantuotannolle ja energiaintensiiviselle teollisuudellemme ennen päätöksentekoa, Katainen sanoo.

Samoilla linjoilla on elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.). Hän pitää tavoitetta kunnianhimoisena mutta väistämättömänä. Myös hän korostaa esityksen tulevia vaikutuksia teollisuudelle.

- Myös kansallisesti on keskusteltava, miten näitä vaikutuksia voidaan tulevaisuudessa kompensoida, Vapaavuori toteaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus