yle.fi-etusivu

Vanhusten kotihoito heikkenee hyvistä aikeista huolimatta

Hallitus on linjannut, että vanhuksia pyritään hoitamaan entistä enemmän kotona. Tämä tavoite vaatii kuitenkin resursseja kotihoitoon. Esimerkiksi Porissa taloustilanne uhkaa nyt jättää monet vanhukset tuetun hoidon ulkopuolelle.

Kotimaa
Vanhuksen kädet
Touko Yrttimaa / Yle

Hallituksen tavoitteena on lisätä vanhusten kotihoitoa ja vähentää laitoshoitoa. Samaan aikaan monet vanhusvoittoiset kunnat esimerkiksi Länsi-Suomessa ovat menettämässä valtionosuuksia. Tämä johtaa leikkauksiin, jotka heikentävät kotihoidon lisäämismahdollisuuksia.

Vanhusten kotihoidon kriteereitä tiukennetaan Porissa taloudellisista syistä. Tälle vuodelle oli tarkoitus saada 21 uutta virkaa kotihoitoon, mutta aikeesta luovuttiin säästösyistä.

Vanhusneuvoston puheenjohtaja Irma Roininen uskoo, että yhä useampi vanhus jää henkilökuntapulan vuoksi kotihoidon ulkopuolelle. Hän pitää tilannetta hyvin huolestuttavana.

– Yhteistoiminta-alueen palvelusuunnitelmassa vuosille 2014-2020 sanottiin, että saamme vuosittain 20 uutta virkaa Porin kotihoitoon. Tällä hetkellä on tieto, että niitä ei tulla täyttämään. Tulevaisuus näyttää hyvin heikolta, Roininen pohtii.

"Vanhukset jäävät heitteille"

Roinisen mukaan tilanne voi johtaa siihen, että vanhukset jäävät heitteille.

– Ne jotka ovat kaikkein huonokuntoisimpia eivätkä itse pysty kotoa lähtemään, eikä heillä ole omaisia huolehtimassa, niin heillä on kaikkein huonoin tilanne. Tuntuu pahalta, kun säästetään siellä, missä ihmiset tarvitsevat apua, Roininen toteaa.

Inhimillisyys katoaa, kun puhutaan vain säästämisestä

Vanhusneuvoston pj Irma Roininen

Omaisten apua tarvitaan

Vanhuspalveluiden päällikkö Tarja Hagback myöntää, että jatkossa joudutaan miettimään myös omaisten roolia vanhustenhoidossa.

– On mietittävä pystytäänkö palvelujärjestelmää vielä tiukentamaan, löydetäänkö lisäapua esimerkiksi hyvinvointiteknologiasta tai yksityisiltä palveluntarjoajilta vai joudutaanko turvautumaan omaisiin. Tämä vaatii sellaista asennemuutosta, että myös omaiset aktivoituvat läheistensä hoitamisessa, Hagback toteaa.

Vanhukselle tukea ja turvaa

Kotihoidon palveluita säännöllisesti käyttävän Kaisu Laihon mukaan ihmisten vapaaehtoiseen apuun hän ei ole voinut luottaa. Esimerkiksi rappusissa hän olisi usein kaivannut tukea, jotta olisi päässyt ulkoilemaan.

- Nykyajan ihmisiä on pyydetty milloin mistäkin apuun, mutta kukaan ei ole tullut, Laiho harmittelee.

Laiholla käy kotona hoitaja kolme kertaa päivässä. Hän pystyy itse pukeutumaan, mutta tarvitsee apua mm. ruuanlaitton ja peseytymiseen. Seurusteluun hoitajilla on Laihon mukaan harvemmin aikaa, mutta käynnit ovat silti hyvin merkittäviä.

- Käynneistä tulee turvallinen olo. Sitä oikein odottaa, että joku käy. Muuten on hyvin yksinäistä, Laiho toteaa.