1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kestävyyskoitoksiin ulkomaille ja oma keho käyttöön? Liikunta-alan ammattilaiset ennustavat vuoden trendit

Suomalaiset kuluttavat lenkkipolkuja ja käyvät kuntosalilla, mutta myös erilaiset buumit ja suuntaukset pulpahtavat toisinaan pintaan. Liiikuntasosiologi, liikuntalehden päätoimittaja ja kuntokeskuksen tuotepäällikkö pohtivat, millaisia trendejä suomalaisten kuntoilussa nousee esiin tänä vuonna.

Juoksijoita Berliinin maratonilla syyskuussa 2013. Kuva: Hannibal Hanschke / EPA

Vuonna 2014 liikuntatrendeissä näkyvät kehollisuuden korostuminen, yksinkertaisuus ja yksilöllisyys. Näin ennustavat liikuntasosiologi, liikuntalehden päätoimittaja ja kuntokeskuksen tuotepäällikkö. Myös teknologia ja sosiaalinen media ovat oleellinen osa nykykuntoilua.

Liikuntasosiologi Hanna Vehmas Jyväskylän yliopistosta uskoo, että lajista riippumatta kehollisuuden korostuminen on lisääntymässä. On trendikästä olla kestävyyslajien harrastaja ja matkustaa ulkomaille asti maratoneille, ultrajuoksuihin ja triathloneille, mutta myös harrastaa rauhallisempia liikuntamuotoja omaa kehoa kuunnellen. Hän arvioi suosiota kasvattavan lajien, joissa korostuu harkittu ja omaa identiteettiä ilmentävä suhde kehoon.

– Oman harrastamisen kautta halutaan ilmentää, kuka minä olen, ja hakea erilaisia pääoman hyötyjä.

Liikuntalehti Fitin päätoimittaja Miia Vatka ennustaa, että vuoden liikuntatrendiksi muodostuu paluu yksinkertaisuuteen. Suunta on jo ollut näkyvissä.

Oman harrastamisen kautta halutaan ilmentää, kuka minä olen.

Hanna Vehmas

– Liikuntatunnit ilman välineitä oman kehon painolla lisääntyvät. Esimerkiksi crossfit-tyyppinen liikunta, jossa ei käytetä ihmeellisiä härveleitä vaan tehdään omalla keholla perusliikkeitä. Trendi on myös tehdä perusjuttuja nopeasti ja tehokkaasti.

Liikunta- ja hyvinvointikeskus Elixia Finlandin tuotepäällikkö Inka Hasen mukaan näkyvissä on esimerkiksi pienryhmäliikunnan ja sitä kautta yksilöllisyyden nouseminen suositummaksi.

Viime vuonna treenaajat innostuivat Suomessa esimerkiksi toiminnallisiin liikkeisiin perustuvasta crossfitista ja kovalla sykkeellä tehtävistä HIIT-pikatreeneistä. Hase uskoo, että ne pitävät pintansa, kuten myös jooga.

– HIIT-treenissä koukuttaa ehkä se, että se on tehokasta ja tuloksellista. Crossfit taas on jollakin tasolla juuri sitä yksilöllistä itsensä ylittämistä.

Juoksu elää uutta kukoistuskautta

Liikuntasosiologi Vehmas huomauttaa, että juoksutapahtumat ovat kasvattaneet valtavasti suosiotaan ja juoksu elää uutta kukoistuskautta. Myös Vatka on havainnut, että tavalliset kuntoilijat ovat innostuneet tavoitteellisista juoksutapahtumista.

– Myös hiihto on ollut kovassa nousussa jo pari viime vuotta. Uskon hiihtobuumin olevan yhteyksissä myös maratoninnostukseen: hiihto on loistavaa liikuntaa kestävyyskunnon kehittämiseen.

He arvioivat, että suosittuna pysyvät muutkin perinteiset lajit: suomalaiset viihtyvät lenkkipolkujen ja latujen lisäksi esimerkiksi kuntosalilla ja jumpissa, uimahallissa ja pyörän selässä.

Vehmas uskoo, että urheiluseurat ovat kuitenkin haasteiden edessä.

– Näyttää siltä, että ei-organisoitu liikunta lasten ja nuorten keskuudessa puhuttaa, esimerkiksi skeittaaminen ja parkour, vaikka esimerkiksi jalkapallo ja salibandy ovat vuodesta toiseen suosittuja.

Tekniikka mukaan, somesta seuraa

Päätoimittaja Vatkan mukaan myös erilaiset tavat seurata omaa kehittymistä kasvattavat suosiotaan.

– Perussykemittarit eivät enää riitä kaikille, vaan nyt tulevat jo kaikenlaiset ranneketietokoneet, joissa seurataan treenien lisäksi vaikkapa nukkumista.

Myös Vehmas uskoo, että ihmiset haluavat yhä enemmän mitata teknologian avulla liikkumistaan.

– Se on tietysti mieletön markkinarako.

Perussykemittarit eivät enää riitä kaikille, vaan nyt tulevat jo kaikenlaiset ranneketietokoneet.

Miia Vatka

Vatka huomauttaa, että nykypäivänä sosiaalinen media on mukana liikunnassa – sitä kautta jaetaan omia suorituksia ja etsitään treeniseuraa. Toisilleen vieraat ihmiset voivat koota treeniporukoita ja löytää samanhenkisiä ihmisiä.

– Toisaalta jos ei halua poistua kotoa, voi vaikka ostaa joogaa suoraan kotiin netin kautta.

"Vanhoja harjoittelutyyppejä, joille keksitään uusi nimi"

Vehmaksen mukaan trendi-ilmiöillä on harvoin pitkäjänteistä voimaa, vaikka tietty harjoitustyyppi säilyisikin vuodesta toiseen. Hän arvioi, että monet trendit ovatkin vanhoja harjoittelutyyppejä, joille markkinamiehet keksivät uuden nimen ja joita viilataan hieman uuteen uskoon.

– Mielestäni esimerkiksi crossfit on vähän niin kuin monipuolista kuntopiiriä, jossa käytetään omaa kehoa apuna hieman enemmän kuin aikaisempien vuosien kuntopiireissä.

Elixiassa inspiraatiota haetaan muun muassa alan suurimmista tapahtumista Yhdysvalloista. Hasen mukaan onnistunut markkinointikampanja on tärkeää trendin muodostumisessa ja siitä voi alkaa itseään ruokkiva kierre. Esimerkiksi zumba tavoitti ostoskanavan kautta ihmiset kotisohvilta.

– Mikään tuote ei kuitenkaan kestä pitkään, ellei itse formaatti tai harjoitus ole toimiva.

Vatka arvioi, että netin takia erilaiset villitykset maailmalta tulevat Suomessakin nopeasti tietoisuuteen. Hasen mukaan aikavälit saattavat olla kuitenkin pitkiäkin ainakin pysyvien trendien muodostumisessa.

– Crossfit-tyyppistä harjoittelua on tehty maailmalla jo useita vuosia, mutta vasta nyt se on täällä se juttu.